Vile na 2. LegendFestu u NP “Krka”

Ovog vikenda, 8. i 9. srpnja 2017, ponovno smo budili uspavane vile i s njima se poigrali, pjevali i plesali u vilinskom kolu na obali rijeke Krke na još jednom LegendFestu. Drugi po redu LegendFest Šibensko – kninske županije i ovaj put organizirali su udruga Val kulture iz Zagreba i JU „NP Krka“ na Roškome slapu gdje su se održale tematske radionice, performansi, koncerti…

Bogatim programom posjetitelje LegendFesta opet smo podsjetili da su se nekada vile rado družile s ljudima. Sjećaju se toga neki vrlo dobro i zato ne odustaju od namjere da ih ponovo učine vidljivima. Priče o vilinskim biljkama, zvonki glasovi Poljičkih vila s Cetine, Putokaza i Nine Kraljić, vještine slikanja, pletenja pletenica konjima, letenja i žongliranja…dio su igre kojom smo v ile pozivali da se vrate. Nakon što su se, ne baš tako davno, odlučile povući pod slapove, vile su nam ipak ostavile svoje haljine po drveću, navješćujući nam da će ih ipak možda ponovo obući. Umjetnik Nikola Faller od slame je izgradio vodenim vilama stanište kako bi se mogle odmoriti ako se odluče vratiti, a i pomogao posjetiteljima izraditi suvenire od slame kako bi svoje uspomene mogli ponijeti kući.

Članovi udruge za promicanje inkluzije iz Šibenika pokazali su nam kako osobe s intelektualnim teškoćama mogu naučiti druge vještinama vezenja. Suhe tikve u šumi Vilopolis dobile su vilienjačka lica, legenda o dvije suze za prijelaz preko rijeke Krke dobila je sretan kraj, a poneko drvo ugostilo je učiteljice letenja koje još pamte let vila Oblakinja i pokušavaju to znanje prenijeti ljubiteljima letenja. Šibenska vila Karmen Herceg sašila je novo ruho za bića slapova, šumske, vodene i zračne vile (a i pokojeg vilovnjaka)… u slučaju da su zaboravile gdje su ostavile svoje staro ruho.

Ivo Vičić koji je pomno slušao i bilježio zvukove vila u slapovima i vilinskog druženja s konjima, nekom je alkemijom (ne bez pomoći vila!) te zvukove prenio u naš vidljivi svijet pa smo i mi u njemu mogli uživati. Alkemičar Borelli ispleo je vlasi nebeskih, vodenih i zemnih vila kako bi pronašao eliksir života za svoju bolesnu ženu i ušao u svijet Nevidljivoga.

Zahvaljujemo svim umjetnicima i izvođačima koji su svojim programima sudjelovali u prizivanju vila. Također, zahvaljujemo svima koji su nam pomogli realizirati LegendFest u bajkovitom svijetu rijeke Krke zbog čega smo na kraju ipak pomislili da nas vile još uvijek vole.

Fotografije sa 2.LegendFesta Šibensko – kninske županije pogledajte ovdje.
Video priloge sa 2. LegendFesta Šibensko – kninske županije pogledajte ovdje.
Zvukove Vilinskog svijeta koje je zabilježio Ivo Vičić poslušajte ovdje.
Više informacija o održanim programima možete pročitati ovdje.

 

Dodaj svoj komentar