LegendFest

Festival LegendFest je 2005.godine pokrenuo Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture, u istarskom gradiću Pićnu, mjestu svojih predaka. Misija udruge je bila pružiti „drukčiji“ festival koji će povezati kulturu, stanovništvo i turiste. Cilj ovog mističnog festivala je upoznavanje domaćih i inozemnih posjetitelja s bogatstvom hrvatske nematerijalne baštine.

LegendFest je jedna velika zaigrana pozornica na kojoj se posjetiteljima putem različitih vrsta umjetnosti prikazuju legende, mitovi i priče Hrvatske. Glazba, ples, kazalište, fotografija, predavanja i dr. čine LegendFest multimedijalnim i interaktivnim spojem prostora, vremena i stila.

Putem zabavnih umjetničkih sadržaja djeca, ali i odrasli, uče mitove, legende i zabavne povijesne detalje određenog mjesta u kojem se festival održava, što obogaćuje njihovu maštu i znanje te ih čini senzibilnijima za daljnje očuvanje nematerijalne i materijalne baštine kraja u kojem žive. Legendfest je ujedno i odličan način promocije Hrvatske kroz drugačiji i maštovitiji spektar povijesti, mitova, legendi i zabave što je iznimno zanimljivo velikom broju turista koji dolaze ne više samo na obalu već i u unutrašnjost Hrvatske.

Posjetitelji se mogu okrijepiti hranom i pićem te kupiti suvenire na tzv. LegendSajmu gdje se nude proizvodi domaćih, lokalnih proizvođača.

LegendFest ostvaruje odličnu suradnju sa lokalnom zajednicom, stanovništvom te institucijama koje djeluju u gradovima domaćinima. Muzeji, turističke zajednice, medijski subjekti te razne privatne tvrtke pružile su veliku pomoć u organizaciji festivala. Velik doprinos festivala je stvaranje prepoznatljivosti sredine odnosno mjesta u kojemu se festival odvija. Tako je Pićan, u kojem je i festival krenuo, postao prepoznatljiv u Hrvatskoj upravo zahvaljujući njemu. Iako je teško sa sigurnošću odrediti broj posjetitelja jer je festival za posjetitelje BESPLATAN, činjenica je da broj posjetitelja svake godine sve više raste, pa je u posljednje dvije godine zabilježeno oko 15.000 posjetitelja.

Šire zasluge festivala su obrazovnog i kulturno – turističkog karaktera. O uspjehu festivala govori i nastanak dodatnih popratnih sadržaja – tiskane su tri knjižice o mitovima legendama i pričama Istre na hrvatskom i engleskom jeziku, knjiga Mitski svijet Istre koja je u pripremi, televizijski serijal na temu LegendFesta koji je TV Istra emitirala se kroz cijelu godinu 2012/13. Također, uz festival su nastala još dva prateća projekta LegendExpo i LegendArt.

Etnolozi

Ilustratori

Suradnja s ilustratorima

Priznanja

Sponzori