Blog

Petrinjska legenda – Prokletnik s Peckog jezera

Jedna od najljepših legendi s ovih prostora, temeljena na usmenoj narodnoj predaji, ali potkrijepljena, i umjetničkim darom oplemenjena, u zapisima Ivana Trnskog i Đure Arnolda. Smještena u vrijeme Banske krajine ova legenda, u maniri Romea i Julije, progovara o snazi ljubavi kojoj se ništa, bilo da potiče s ovoga ili onoga svijeta, ne može suprotstaviti. Prema zapisima Ivana Trnskog Prokletnik je ban koji zbog nevjere prema svojoj ljubljenoj banici biva potopljen na dno Peckog jezera i osuđen na vječnu samoću.

Prijava programa za LegendFest – Petrinja, 27. i 28. srpnja 2024.

Udruga Val kulture i TZ Grada Petrinje raspisuju poziv izvođačima za prijavu projekta/programa za festival LegendFest u 2024. LegendFest – festival legendi, mitova i priča Grada Petrinje, 27. i 28.7.2024. LegendFest predstavlja multimedijalan i interaktivan spoj te prikaz hrvatske nematerijalne i materijalne baštine putem različitih izričaja kulture i umjetnosti. Zbog veličine i važnosti, te atraktivnosti, festival će, kao i svake godine, pratiti svi važniji hrvatski mediji te mediji iz cijele regije. Radionice se odvijaju tijekom dana i potpuno su besplatne.

LegendFest 2023. – otkazivanje

Ovim putem obavještavamo sve ljubitelje LegendFesta – obiteljske manifestacije legendi, mitova i narodnih vjerovanja, kako se nažalost ovogodišnje festivalsko izdanje otkazuje te se isto neće održati u Pićnu (Istra).  Pratite nas, budite i dalje s nama, a sve u cilju zajedničkog očuvanja hrvatske kulturne baštine.  Vaš omiljeni – LegendFest!

Udruga Val kulture postala dio kulturne rute Vijeća Europe

Europska ruta bajki putovanje je između imaginarnih svjetova i stvarnih mjesta, a uključuje europske bajke, mitove, folklor i usmenu predaju, istražuje njihove likove koji su pratili naše djetinjstvo na putu do odrasle dobi, a koji su i danas prisutni u kulturi – multimediji i literaturi. Uz Udrugu Val kulture u Kulturnoj ruti bajki iz Hrvatske sudjeluju Ivanina kuća bajke iz Ogulina, te Udruga Profesor Baltazar, a jedan od europskih partnerskih organizacija je i FEST – Federation of European Storytellers. Europsku