Nagrade i priznanja

EFFE Label – LegendFest prepoznat kao jedan od najboljih festivala u Europi

 

effe_grupna_clanak

Festival narodnih priča, legendi i mitova LegendFest postao je dio festivalske platforme EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Europa za festivale, Festivali za Europu) i dobio je EFFE kvalitetnu marku 2015. – 2016., čime je prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici.

EFFE – znak u zaglavlju festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Od ove godine, čak 18 hrvatskih festivala pridružuje se prestižnom društvu europskih festivala.

Ovaj međunarodni projekt pokrenula je EFA -European Festivals Association (Europska udruga festivala) jedna od najstarijih europskih kulturnih mreža. EFFE je zamišljen kao portal za građane i profesionalce, a namijenjen je otkrivanju i uključivanju u umjetničke festivale diljem Europe kao i povezivanju festivala koji se odlikuju umjetničkom predanošću, uključenošću u lokalnu zajednicu i europske vrijednosti, te međunarodnom prepoznatljivošću.

effe-label_za-webNatječaj za prijavu festivala za uključivanje u ovu platformu raspisan je 2014. godine, a prijavilo se nekoliko stotina festivala iz čitave Europe. Međunarodni ocjenjivački sud je odabrao prvu generaciju festivala, njih 761 iz 31 zemlje, među kojima je i LegendFest.

Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u djelovanje festivala i težnja europskim vrijednostima.

Svi festivali koji su dobili ovu prestižnu EFFE kvalitetnu marku bit će promovirani u tiskanom i online vodiču početkom ovog ljeta.

30. listopada 2015. u Klubu književnika održana je svečana dodjela priznanja za dobitnike EFFE etikete. Nagradu je primio Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture i organizator LegendFesta.

Simply the best – nagrada za kreativnost i inventivnost u turizmu

simplythebest

LegendFest Pićan je 2013. godine proglašen dobitnikom nagrade „Simply the best“ za inventivnost i kreativnost kao jedinstveni festival narodnih priča, legendi i mitova.

Nagradu je osvojio u kategoriji manifestacija-uprizorenja legendi i povijesnih događaja.

Ovo priznanje svake godine zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i redakcija magazina „Way to Croatia“, te ono potvrđuje značajan doprinos LegendFesta razvoju turističke ponude lokalne zajednice.

Upravo zahvaljujući LegendFestu, mali gradić Pićan postao je prepoznatljiva destinacija na karti Istre.