Interreg Slovenija Hrvatska 2014.-2020. – projekt “Živa štrigarija”

Glavni cilj projekta koji uključuje šest partnera iz Slovenije i Hrvatske je osigurati aktivno očuvanje bajkovite tradicije Pohorja i Istre. To se želi postići oblikovanjem inovativnog integriranog prekograničnog kulturno-turističkog proizvoda Živa štrigarija– Bajke Pohorja i Istre koji će nuditi inovativne načine doživljavanja područja prirodne i kulturne baštine preko priča koje će posjetitelji otkrivati na vođenim rutama, samostalnom istraživanju preko digitalnih sadržaja u okviru festivala te pomoću drugih privlačnih metoda.

Za očuvanje nematerijalne baštine ključni su ljudi koji ju njeguju, čuvaju i prenose na nova pokoljenja. Turistički proizvod će stoga nastati kroz suradnju svih dionika područja koji će biti povezani u platformu “Živa štrigarija” koja će nakon završetka projekta također brinuti za njegovo aktivno očuvanje. “Živa štrigarija” će povezivati ponuđače i destinacije područja i obogatiti ponudu šireg područja. U zaleđe Pohorja i Istre privući će nove posjetitelje i tako stvoriti stimulativnu sredinu za razvoj te stvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo prekograničnog područja.

U Općini Pićan, 18. rujna 2017. predstavljen je prekogranični projekt „Živa coprnija-Živa štrigarija“ kojemu je glavni cilj aktivno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre. Projekt “Živa štrigarija” jedinstvena je prilika da se na institucionalan dugoročan i održiv način nastavi s očuvanjem bajoslovne baštine središnje Istre i Pohorja i da se ona stavi u gospodarsku funkciju, stvaranjem novog integriranog turističkog proizvoda, ustvrdio je predsjednik Udruge Val kulture Ivor Zidarić.

Partneri projekta:

Razvojno Informacijski Centar Slovenska Bistrica (vodeći partner)
Slovenska Akademija Znanosti i Umjetnosti
Etnografski muzej Istre
Općina Pićan
Udruga Val Kulture
Beletrina – zavod za izdavaštvo