Događanja·<span property="itemListElement"…·LegendFest NP Krka 2017.

LegendFest NP Krka 2017.

Loading Događanja
  • Ovaj događaj je prošao.

LegendFest NP Krka 2017.

8. srpnja 2017. - 9. srpnja 2017.

Tema festivala: VILE I VILINSKA BIĆA 

Otkrijte moći vilinskih bića koja su odlučila ukazati se iz Vode, Oblaka i Zemlje i uživajte u bogatom programu kojeg smo za vas pripremili na Roškome slapu. Letak sa rasporedom programa i mapom događanja možete preuzeti ovdje.

Svi programi LegendFesta na Roškom slapu za posjetitelje su potpuno besplatni, a prijava za sudjelovanje nije potrebna.

Programski sadržaji

Vile i vilenjaci - Rinella Ivankovć

Likovna radionica za djecu i one koji se tako osjećaju.

Uđite u čaroban svijet vila i vilenjaka oslikavajući suhe tikve neobičnih oblika. Akrilnim bojama iskreirajte vašu vilu ili vilenjaka kakvima ih baš vi vidite i osjećate. Podarite im osmijeh, ime i šarenu kapicu. Upotrijebite svoju maštu i pritom se dobro zabavite.

Drvo želja – Rinella Ivanković

Likovna radionica za djecu i odrasle.

Dođite na kreativnu likovnu radionicu ispod „Drveta želja“. Ukrasit ćemo ga raznobojnim šumskim visećim zastavicama s vašim željama, koje ćemo uputiti šumskim vilama i vilenjacima i zamoliti ih da nam ih ispune. Upoznat ćete i tajne vilinske simbole. Svaka će želja naći svoje posebno mjesto na ovom stablu, u zajedničkoj likovnoj instalaciji.

Boje života - Kristina Panić

Likovna radionica za djecu i odrasle – crtanje fraktala i izložba radova posjetitelja.

„Pokazalo se da naš svijet nije zapravo sazdan od pravilnih, euklidskih, već od naizgled nepravilnih, fraktalnih oblika, koje jednom kad ih počnemo tražiti možemo prepoznati posvuda – u krošnjama drveća, listu kupusa, snježnim pahuljama, strukturi krvožilnog sustava, sustavu riječnih tokova, oblicima planinskih lanaca; fraktali su u prirodi prisutni na svim razinama.“

Tehnika crtanja fraktala ima terapeutske učinke: otvaramo se polju beskonačnih mogućnosti, promjena i usklađujemo s vibracijom „Sve je moguće“. Crtanje fraktala zatvorenih očiju daje mogućnost da se osoba, bez obzira na dob, opusti i bude u potpunosti spontana. Nakon crtanja, crtež se po određenim jednostavnim pravilima boja drvenim bojicama.

Dvije suze za prijelaz preko rijeke Krke – Kristina Panić

Likovna radionica za djecu i odrasle – oslikavanje zajedničkog platna.

Nakon što posjetitelji upoznaju legendu Dvije suze za prijelaz preko Krke , na velikom platnu oslikat će ono što osjete kao izraz doživljaja priče, prostora i ambijenta u kojem se nalaze. Tako ostavljaju svoj jedinstveni otisak. Svatko je slobodan izraziti se u potpunosti na način na koji želi – slikarski, nadovezujući se na prethodni rad ili sllikajući preko njega.

Osim kreativnog izričaja i poticanja imaginacije, ova radinica potiče osnaživanje pojedinca koje se događa upravo kroz rad i izražavanje na velikim formatima (jedan od 17 kozmičkih principa Vedic Arta.

I moja kaplja slap pomaže tkati – Udruga za promicanje inkluzije, podružnica Šibenik

Kreativna radionica koju provode osobe s intelektualnim teškoćama.

Kako izraditi svoj nakit, kako vesti određeni motiv na platnu, izraditi i napuniti svoju vrećicu lavande ili namotati bocu špagom i obojajati je? Sve to pokazat će vam I naučiti vas članovi Udruge za promicanje inkluzije iz Šibenika.

Sudjelovanjem u programu LegendFesta želimo uključiti osobe s intelektualnim poteškoćama na način da one svoje dugogodišnje znanje i vještine kreativnog rada prenose drugima na zanimljiv način. Na taj način prenosimo vrlo važnu poruku o osobama s intelektualnim teškoćama, ne samo kao sudionicima, već i provoditeljima aktivnosti u društvu.

Začarana vila – JU „NP Krka“

Stablo dobiva novu ulogu, glumi začaranu vilu koju je zla vještica začarala i pretvorila u stablo. Da bi vratili našu začaranu vilu potrebno je stablo ukrasiti čarobnim krilima ukrašenim prekrasnim bojama i vilinskim prahom… time djeca postaju maleni vilenjaci i dio priče.

Naravno, kraj svake priče uvijek je sretan, pa se na kraju večeri na mjestu stabla pojavljuje vila.

Čarobirani konji - JU „NP Krka“

Likovna radionica u kojoj će se djeca upoznati sa pričom o prijateljstvu između vila i konja. Izradit ćemo glavu konja koju će djeca bojati i nositi sa sobom na štapiću. Zatim će konjima plesti grivu u pletenice, baš kao što su to radile vile koje su noću otimale konje, a nakon ludog trka ujutro ih vraćale u staje, izmorene i znojne.

Kad vile budne sanjaju - Magmatikka

Poi radionica u kojoj će vas Gabrijela Brletić upoznati sa poi rekvizitima I što se sa njima sve može.

S ciljem širenja riječi o poi-u i čarolije koju pruža ples/manipulacija poi-em, svi mali i veliki vilenjaci i mistična bića Legendfesta mogu se uključiti na poi radionice, gdje kroz igru mogu naučiti kreativno se izražavati, spoznati radost vrćenja i manipulacije objekta, usvojiti novu vještinu te dobiti još pokoju supermoć.

Osnove letenja vilinskim prahom – udruga Traumatic Arts, Zagreb

Radionica zračnih akrobacija na svili i ringu.

Prema narodnim vjerovanjima, vile su bića koja najviše od svega vole plesati pokraj jezera, no u današnje vrijeme gotovo posve su nestale te ljudi rijetko imaju priliku doživjeti čaroliju susreta s njima. Pokušat ćemo oživjeti stara narodna vjerovanja u ova nadnaravnabića uz bajkoviti zračni ples u prirodi. Posjetitelji, mali i veliki, imati će priliku uz stručno vodstvo naučiti ponešto i okušati se u zračnim akrobacijama na svili i ringu.

Šumska lica – Dorotea Gašpar

Face painting za djecu i odrasle.

Leptiri, lišće, grančice, bršljan, vodene kaplje, ptičice i gljive… i sve ostalo što vile brižno čuvaju u šumskom svijetu, može osvanuti na vašem licu.

Umjetnica Dorotea prenijet će magiju LegendFesta na vaša lica. Možete birati želite li se preobraziti u dobru vilu, vilenjaka, šumskog duha ili neko drugo magično biće. Čarolija zagarantirana!

Vilinkosa – Olivera Trutin

Češljaonica za male i velike vile i vilenjake čije se moći kriju u kosi. Pletenica, uvojak, vitica, list ili cvijetak u kosi znak je da su vas dotakle vile, od kojih na LegendFestu pobjeći ne možete. A ukoliko vas dohvate, budite spremni na sve, možda vas otprave i potpuno raščupane…

Bajka o vilama I oblacima - Nada Mihaljević

Autorica Nada Mihaljević osmislila je pričaonicu prema svojim dvjema pričama – Bajka o bijeloj zmiji i Bajka o zelenom oblaku, te najnovijem romanu za mlade Vrt plavog božura.

Priča govori o povezanosti vila sa magijskim i ljekovitim svojstvima biljaka uz korištenje špila karata na kojemu su prikazane ljekovite biljke naših krajeva. Svaka karta ima određeno simboličko i magijsko značenje. Pozivamo vas da izvlačenjem karata usmjerite priču i tako oblikujete njezin završetak.

Legenda o Kninu

Glazbeno scenski igrokaz u kojem se kroz legendu o Kninu isprepliću ples i srednjovjekovna glazba.

Predstava obuhvaća više legendi o Kninu i rijeci Krki spojenih u jednu priču koja govori o Teni (Tenen stari naziv za Knin), zaručnici princa Radovana (sin kralja Zvonimira se zvao Radovan).

Tenu otimaju vila Zlosutnica i Zmajpaša. Vila Zlosutnica i njene Crne vile žive na Šimića vrelu i izviru iz Krke, a Zmajpaša živi na brdu Spas. Vila Hrvatica sa Dinare kreće u potragu za Tenom jer jedino ona može proći labirinte i tunele, a Radovan kreće u borbu sa Zmajpašom kako bi pobijedio zlo i oslobodio od zla i kninsku tvrđavu i rijeku Krku.

Sudjeluju povijesna postrojba „Vitezovi kralja Zvonimira“, Dječje kazalište „Pinokio“ i plesna skupina „Ninie“.

Kad vile budne sanjaju – Magmatikka

Vizualno plesni performans poi rekvizitima: maramama, LED svjetlima, te žonglerskim rekvizitima. Ako još niste upoznali Poi, vrijeme je da se upoznate s ovom vrstom umjetnosti kretanja i kreativnog izražavanja kroz ples i manipulaciju objektom.

Poi je forma plesa, odnosno vrsta žonglerske tehnike porijeklom sa Novog Zelanda. Poi kao sam objekt je težina na kraju užeta koja se ritmički njiše pritom stvarajući različite geometrijske uzorke. Može biti različite dužine što znači da dužina špage može biti od vrhova prstiju do zglobova ili od vrhova prstiju do ramena. Postoji puno vrsta poi-a, a su neki od njih contact poi, fire poi, led poi, veil flag poi i sparkle poi.

Alkemija svjetlosti i snova – Filip Borelli

Alkemija svjetlosti i snova nastavak je umjetničkog rada pod nazivom „Nevidljiva Ljepota“ koja je zamišljena kao demostracija nevidljivih, prirodnih sila i njihovog utjecaja na gibanje tijela. Radi se o vizualno atraktivnom radu tj. kinetičkoj (pokretnoj) skulpturi koja koristi efekt gibanja fluorescentne vune, različitih boja, zakačenu na propeler motora pod ultravioletnim svjetlom kao motiv nevidljivih sila i snopova svjetlosti od kojih je izgrađen svijet snova, svijet nevidljivoga.

Priču vodi alkemičar po imenu Bartolomeo Borelli (stvarna ličnost, predak, zaslužio plemičku titulu braneći Kninsku tvrđavu od Turaka 1717g., kroz život se bavio alkemijom) koji publici pojašnjava izgradnju nevidljivog svijeta, svijeta snova kroz dizajn spomenute svjetlosne skulpture.

Priča koja je dovela plemenitog Bartolomea do ovog otkrića je svakako želja za pronalaskom eliksira života, kako bi spasio život svojoj bolesnoj ženi. Zato se obratio mudracu koji mu je rekao da treba doći do lasi kose svih vila (nebeskih, vodenih i zemnih) i ispreplesti ih u savršenu harmoniju. Bartolomeo je pokušavao doći do lasi na svakakve načine, ali bez uspjeha. Kada su ga jednom prilikom vodene vile željele kazniti zbog krađe češlja, Bartolomeo je svojom ljubavlju i očajnom željom da spasi svoju ženu uspio uvjeriti vile da mu pomognu. Tako je sakupio lasi (fluorescentne vune) svih poznatih mu vila i konstruirao stroj koji će mu pokazati svijet nevidljivoga.

Publika također sudjeluje u izgradnji skulpture snova pomoću podijeljenih fluorescentnih vuna koje postavljaju na rotirajuću strukturu.

Poanta je izgraditi takvu pokretnu skulpturu koja harmonično može nositi teret svijeta jave koju reprezentira lopta tj. tijelo zakačeno na kraj rotirajućih vunica odnosno sila. Alkemija svjetlosti i snova želi prikazati srž nevidljivoga i približiti ga puku spojivši tako legendu i znanost.

Let vila oblakinja - udruga Traumatic Arts, Zagreb

Plesno akrobatski performans na svili i zračnom ringu – kroz atraktivne i zahtjevne discipline plesa na svili i plesa na ringu prikazujemo zračni ples i igru vila u krošnjama drveća. Prema narodnim vjerovanjima, vile su bića koja najviše od svega vole plesati pokraj jezera, no u današnje vrijeme gotovo posve su nestale te ljudi rijetko imaju priliku doživjeti čaroliju susreta s njima. „Letom vila oblakinja“ pokušat ćemo oživjeti stara narodna vjerovanja u ova nadnaravna bića uz bajkoviti zračni ples u prirodi.

Vileončelo - udruga Razbibriga, Zagreb

Suvremeno plesni performans sa žonglerskim rekvizitima (poi-zastave, poi sa trakicama, štapić sa trakicama, lepeze sa lepršavim svilenim dodacima).

Zračne vile po običaju dolaze na svoje omiljeno mjesto gdje zatiču mladića kako svira na proplanku inspiriran prirodom. Primijetivši mladićevu iskrenu ljubav prema prirodi, vile ga odlučuju primiti u svoje društvo plešući uz prekrasne zvuke njegovog Violončela.

Vilinske tajne – Karmen Herceg

Modna revija u kojoj nam dizajenerica Karmen Herceg nudi svoje viđenje sklada elemenata i boja prirode i tih mitskih bića koja se stapaju s okolinom i pojavljuju samo kada ona žele.

Vilinske tajne mogu se sakriti u zelenilu i uz slapove. Kolekcija vilinskih haljina se sastoji od 3 za vodene vile, 3 za šumske i 3 za bića slapova i šume. Lepršave, razigrane, intezivne, svaka nosi svoju poveznicu s vodom ili zelenilom oko sebe. Vile su pojam nečeg laganog i lijepoga te je Karmen svoje kreacije nastojala uklopiti u te okvire. Očekujte i pokojeg vilenjaka…

Glas voden vila – Ivo Vičić

Zvučna instalacija/performans „Glas voden vila“ je program koji sadrži ambijentalnu autorsku glazbu i zvuk snimljen u prirodi tj. vodenim tokovima, u kombinaciji koja predstavlja zvučnu priču – Glas voden vila. Posebnost ove instalacije je ta da je zvuk snimljen u slapovima i tokovima vode tehnikom podvodnog snimanja kojom je Ivo „uhvatio“ prirodnu pjesmu riječnih vila, odnosno zvuk u samom slapu, potoku, u samom mediju – vodi, a ne klasičnom metodom „izvana“ kako ga mi čujemo. Prava alkemija zvuka.

Vile kolo vode – Vanesa Petrac, Lana Krstulović, Tamara Pahić, Antonella Šantek

Glazbeno-scenski performans

Četiri šarene, raščupane i nestašne vile pokretom, plesom i dodirom prikazuju svoja četiri elementa koji su sastavni dio ovog sasvim posebnog kutka Svemira. Rasplesati će travke, šumske grane, kapljice slapova i probuditi LegendFest u našim srcima. Dijeleći svoje darove Vila Šume, Vila Zraka, Vila Vode i Vila Ružica uvest će nas u čarobni svijet. Šuma postaje fluidnija, zrak postaje konkretniji, jer… to je magija!

Hod poljičkih vila - udruga Eko Etno Gornja Poljica

Udruga Eko – Etno oživjela je vile i vilenjake drevne Poljičke knežije. Nakon stotinu godina sna, probudile su se gornjopoljičke vile, izišle iz zaborava te zapjevale s Cetinom, nošene energijom vilenjačkih melodija.

Sudjeluju: Ema Muše, Matea Mišerda, Antonija Duvančić, Petra Moro, Goran Mikas, Ivo Gruica te Nikša Tomić.

Nakon nastupa članovi udruge će predstaviti gornjopoljičko tradicijsko ruho te glazbala šireg područja RH – diple, gajde, lijericu…

LegendExpo – Vile

LegendExpo je projekt putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske. Autori su eminentni hrvatski umjetnici, crtači, ilustratori, fotografi te drugi vizualni umjetnici. Putujuće izložbe prilagođavaju se prostoru u kojem su izložene u cilju predstavljanja umjetničkih radova, stripova, fotografija, slika, skulptura, filmova i književnih formi promovirajući bogatu kulturnu baštinu putem umjetnosti.

Izložba prikazuje ilustracije koje su nastale kao vizualni identitet LegendFesta u posljednjih deset godina. Ovogodišnji LegendExpo obogaćen je radovima Manuela Šumberca, Ivana Gregova, Dalibora Talajića, Dine Idrizbegovića i Milivoja Ćerana koji su svojim umjetničkim prikazima vila okitili Šosterovu Mlinicu na Roškome slapu.

Vilopolis - svijet u kaplji – Amalija Albaneže i Vanesa Petrac

Uređenje interijera i eksterijera na Roškome slapu – stakalce, veo, šljokica, cvjetić, mašna, halja, lutkica…
Duboko pod slapom slagale su vile čar do tajne, zagonetku kraj misterije. Kroz godinu dana marno su one za LegendFest moć svoju u bočice spremale, suze kamenile, zlatom granje optakale. Najzad se okupile, pod suknje svoje blaga posakrivale, noću kroz slap iskrale, Vilopolis okitile. Tek djelić svijeta njihovog nama su poklonile, na dan dva svijet nam svoj upriličile. Sjest ćemo tu pod krilom, poslušati mudrost kakvu, rukama i osmjesima dodati i svoju kaplju.

Dotakni mjesec - Putokazi

Premda ste to možda već naslutili, u živom koncertnom susretu s riječkom ženskom vokalnom skupinom Putokazi, dokaz je da doista imate posla s vilama. Nipošto nije riječ o površnom komplimentu.

Njihovi etno Albumi Zemlja, Nova Zemlja i Treća Zemlja vode u (pra)davna, mitska ishodišta glazbenog stvaralaštva, današnjem dobu toliko začudna da se gdjekad sumnja jesu li i postojala, što je posljedica medijskim tehnologijama stvorene slike da ničeg izvan tržišnih trendova niti je bilo, niti jest. U pitanju je mitsko, vilinsko doba, što se proteže onkraj prostornih i vremenskih granica bilo koje vrste, zato i teže uhvatljivo.

Donekle mu je blisko još samo ono što se kao bljesak ukazalo u glavi anonimnog, narodnog autora. Onog istog koji je na vremenskoj vertikali vilinskom dobu bio najbliži, pa je njegove djeliće primio i preoblikovao na njemu razumljiv način, stvarajući time glazbu vlastitog, današnjim rječnikom kazano, etno-svijeta. U slučaju riječkih djevojaka, to je etno-svijet s pridjevom hrvatski.

I to s učinkom koji s lakoćom prepoznajemo kao vrijedan doprinos onomu što se žanrovski određuje riječju world music. Možda tako i mora biti. Tko je u dosluhu s vilama, taj zna što čini. Svjesne koliko glazbenih i u širem smislu riječi kulturnih vrijednosti ostaje po strani od naširoko promoviranih, ali, usprkos toj podršci, kratkotrajnih trendova, djevojke su se priklonile manje potrošnom, izdržljivijem materijalu. Bit će da su im vile darovale kakvu tajnu snagu, tajnu moć.

Imate li odvažnosti pridružiti im se?

Nina Kraljić i bend

“Najviše volim nastupati u ambijentu koji podržava mistiku, world music i primjese etna. Mislim da ćemo se sjajno uklopiti glasom I instrumentalnim zvukom i jako se veselimo ovim nastupima” kaže Nina čiji će specifičan muzički izražaj glas obogatiti atmosferu ovogodišnjih LegendFesta.

Nakon pobjede u prvoj sezoni The Voice – Najljepši glas Hrvatske, tri nominacije za Porin i predstavljanja Hrvatske na Eurosongu u Švedskoj, Nina Kraljić nastavila je redati uspjehe na poslovnom planu. Prošlu godinu obilježila je turnejom po Češkoj i Slovačkoj gdje je bila posebna gošća kultne slovačke rock skupine Elán, a zaključila ju je objavom debitantskog albuma “Samo” čija je promocija bila 26.01.2017. u kultnom klubu Sax!. U 2017. godini Nina nastavlja s radom i turnejom po Hrvatskoj uz svoj prateći bend, a izvoditi će pjesme s novog albuma te prepoznatljive interpretacije i obrade poznatih hitova.

Šibenska legenda - Marija Krnčević Rak i Udruga Val kulture, Zagreb

U ovom etnofilmu su predstavljena mitska bića koja se spominju u pričama mještana sela oko rijeke Krke, prvenstveno vile. Film je napravljen prema kazivanjima mještana tih sela koja baštine drevna kazivanja o vilama i vilenjacima vezanima uz područje rijeke Krke te je obogaćen podacima iz dostupne literature.

Dodaj svoj komentar

Detalji

Počinje:
8. srpnja 2017.
Završava:
9. srpnja 2017.
Događaj Kategorije:
,
Događaj Oznake:
,

Organizatori

Javna ustanova “Nacionalni park Krka”
Udruga Val kulture, Zagreb

Lokacija

NP Krka
Naselje BB
Lozovac, 22221 Hrvatska (Croatia)
Pogledaj na Google maps-u
Web stranice:
www.np-krka.hr