Vile na 1. LegendFestu u Nacionalnom parku “Krka”

Kako vile izgledaju? Što ih može naljutiti? Što se dogodi kad izgube vlas kose? Tko su vilovnjaci i i vilenice? Zašto u hrvatskim tradicijskim vjerovanjima u unutrašnjosti Dalmacije vile imaju životinjske noge?

Odgovore na ova pitanja mogli ste saznati na prvom LegendFestu Šibensko kninske županije koji je održan na prekrasnome Roškome slapu 9. i 10.srpnja 2016., a oni koji nisu mogli odoljeti opojnom zovu vila i njihovom zamamnom plesu, mogli su i zaplesati s njima u Vilinskom kolu.


Prvi LegendFest Šibensko-kninske županije na Roškome slapu, u netaknutoj prirodi po kojoj se prelijeva ljepotica Krka, organizirali su Udruga Val kulture iz Zagreba i JU Nacionalni park „Krka“.

Najavni dan festivala u gradu Šibeniku organizirali su Udruga Val kulture iz Zagreba, Turistička zajednica Grada Šibenika, JU NP „Krka“, uz potporu Veleposlanstva Izraela, tvrtke RP Global i Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Predavanja priznatih etnologa o vilama i legendama šibenskog kraja mogla su se poslušati u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik. U staroj jezgri grada Šibenika, na trgu Ivana Pavla II, posjetitelje su na LegendFest svojim plesnim koracima pozivale članice šibenskog plesnog teatra Sjene, a zvucima etno glazbe ansambl Yamma iz Izraela.

Mogli su se kušati i Vilinski kolačići koje su pripremili štićenici udruge Kamenčići iz Šibenika, a uvijek zaigrana djeca mogla su sudjelovati u likovnoj radionici i svojim tijelima oslikavati Vile vodarice s Krke.

Na bajkovitim lokacijama Roškog slapa, Oziđane pećine i starih vodenica posjetitelji LegendFesta mogli su na poseban način doživjeti bogatstvo nematerijalne i materijalne kulturne baštine Šibensko-kninske županije. Uz bučno žuborenje ljepotice Krke mogli su se čuti zvuci gajdi koji su oduvijek pratili vile, a koje danas njeguje Stjepan Večković i ne prepušta ih zaboravu.

Gotovo iza svakog drveta mogli smo susresti vile i uvjeriti se u ono što je još davne 1851. godine znameniti Ivan Kukuljević o njima zapisao:

Telo je njezino tanko kao jela, lagahno kao u ptice, jer ima (kadkad i zlatna) krila. Oči njezine sěvaju kao munja, glas njezin tako je mio i blagozvučan, da onoga za života srce boli od miline, koi je jedanput Vilu pěvatičuo, te od onog časa nemože više slušati čověčeg glasa. Tko ju jedanput vidi, taj ne nalaziviše dražesti u zemaljskih lěpotah. (Kukuljević 1851: 87)

Putem interaktivnih likovnih i glazbenih radionica, pripovjedaonica, predstava, izložbi, predavanja, plesnih performansa i koncerata prizvali smo u sjećanje neka, ne tako davna, vremena u kojima su se vile rado družile s ljudima, a o čemu danas glas pronose još samo lokalni kazivači. Oni su nam rado ispričali svoja sjećanja na susrete s vilama. Upravo takva kazivanja o šibenskim legendama zabilježila je Marija Krnčević Rak sa suradnikom Željkom Krnčevićem u etno filmu koji od zaborava spašava izvorne predaje što ih prenose mještani sela oko rijeke Krke.

Kako su nas vile očarale na LegendFestu n NP Krka možete pogledati na slijedećim linkovima:

Zahvaljujemo svim umjetnicima, glazbenicima, plesačima, pripovjedačima koji su nas svojim zanimljivim programima uveseljavali i nosili kroz Vilinski svijet Krke, kao i svim posjetiteljima koji su na LegendFestu i sami mogli postati vile i vilovnjaci, ako su to poželjeli.  Također, veliko hvala svima koji su vrijedno pomagali prilikom organizacije i dali svoj doprinos uspjehu prvog LegendFesta u Šibensko-kninskoj županiji.

Vidimo se slijedeće godine! Do tada, pripremajte nam nove stare priče, legende i mitove oko kojih ćemo se ponovno okupiti na Roškome slapu.

 

Dodaj svoj komentar