Lukavec

2017. godine Legendfest u Lukavcu neće se održati.

O Lukavcu

Prvi drveni Lukavec grad izgrađen je između 1474. i 1479. godine, ali možemo pretpostaviti da je na tom mjestu ili u blizini i prije bio utvrđeni grad jer se 1256. godine u hrvatskim dokumentima spominje „caput Lukavez“.

Drveni Lukavec je bio opkoljen vodenim jarkom koji se napajao iz potoka Lukavca, imao je visoke palisade i drvene kule za bočnu obranu s kojih je pogled pucao na dobar dio Turopolja. Drugi, također drveni Lukavec grad kojeg su turopoljski plemenitaši izgradili 1612. godine, nakon što im je prvi vraćen od Nikole Zrinskog, ali u ruševnom stanju vjerovatno je bio sličnog oblika i dimenzija.

Zidani Grad kakvog danas vidimo izgrađen je 1705. godine. Temeljen je na pilotima, izgrađen od opeke i prekriven crijepom. Postoji podatak da je još 1895. godine bio prekriven šindrom, a za pretpostaviti je da je tako izgledao i u vrijeme izgradnje. Lukavec Grad je tlocrtno zasnovan kao četverokutni kaštel s unutrašnjim dvorištem u kojemu se nižu arkade, a u zapadnom kutu se nalazi bunar na kolo. Na uglovima se uzdižu četiri kvadratične kule. Povrh ulaza izdiže se toranj sa grbom Plemenite općine turopoljske iz 1752. god. Grb je isklesan sa postranim lavovima i natpisom „Insignia Universitatis nobilium campi Turopolja 1752.“. Na tornju su nekad stajale i satne ploče.

U prizemlju sa desne strane nalazio se zatvor bez prozora za teže zločince, a u zapadnoj kuli za lakše. U istočnoj kuli nalazio se „copernički zatvor“, za vještice koje su bile suđene u Lukavcu posebno u 18. stoljeću. U istočnom i zapadnom krilu nema prostorija a na zidovima se nalaze puškarnice. U jugoistočnoj kuli se nalazio stan Gradskog čuvara, a u južnom krilu su se nalazile staje. Stepenice koje vode na prvi kat nalaze se u sjeverozapadnoj kuli. Na prvom katu se nalaze prostorije Lukavečkog kaštelana, a u tornju kapelica Sv.Lucije. Na južnom krilu nalazi se velika dvorana nadsvođena križnim svodovima, s prozorima na južnoj strani koja je povezana sa prostorima u kulama. U toj dvorani nekad su se održavala turopoljska spravišća. Na istočnom i zapadnom krilu nalaze se puškarnice. Takav kaštel sa opkopom, obrambenim kulama i puškarnicama na svim stranama tipičan je za ravničarski kraj gdje nema određene napadajne strane.

Lokacija

Kako do Lukavca?

Do Lukavca može se doći kolnim cestama od Zagreba.

Smještaj

Svi članci vezani za LegendFest u Lukavcu