LegendArt

LegendArt – prostor za dječju maštu!

LegendArt je novi projekt udruge Val kulture koji je započeo 2015. godine, a namijenjen je učenicima. Ovaj projekt ima za cilj probuditi dječju maštu te ih kroz kreativno stvaralaštvo upoznati s važnosti njegovanja bogate Hrvatske nematerijalne baštine, kulture i tradicije.

Sudjelujući u projektu LegendArt učenici mogu svoju kreativnost izraziti kroz hrvatski jezik i književnost, te likovnu i glazbenu umjetnost. Zajedno sa svojim učitelji/cama učenici stvaraju svoje umjetničke radove na temu legendi, mitova i priča svoje županije, te na taj način oživljavaju i čuvaju bogatu nematerijalnu baštinu svoga kraja. Radovi mogu biti likovnog, literarnog, dramskog, glazbenog ili nekog drugog karaktera i umjetničkog izražaja.

Također, projekt ima za cilj učenicima omogućiti da se aktivno uključuju u edukativne i umjetničke radionice na festivalu LegendFest kao i izlaganje najboljih učeničkih radova na festivalu i njihovo objavljivanje na web stranicama.

Namjera nam je u narednim godinama u projekt uključiti što veći broj škola i u drugim hrvatskim županijama.

Želja nam je da LegendArt postane tradicija LegendFesta i prostor u kojem će djeca stvarati, učiti i zabavljati se te naravno, maštati!


Zahvaljujemo sponzoru LegendArta 2017. u Šibensko kninskoj županiji, EVN Croatia Plin, energetskoj tvrtki za opskrbu i distribuciju plina koja je financijskim sredstvima pomogla u provođenju natječaja i nagrađivanju dječjih radova.

Prijave škola na LegendArt 2017.

Pozivamo Škole sa područja Istarske i Šibensko-kninske županije da se prijave na natječaj pod nazivom LegendArt i tako podrže vrijedne humanitarne projekte, te maštu i kreativnost svojih učenika.

Škole samostalno provode selekciju i odabir razreda koji želi/e sudjelovati na natječaju. Nakon što se škola prijavi na natječaj, učenici istražuju priče, legende i mitove svoga kraja te stvaraju svoja likovna, literarna, glazbena i druga djela. Učitelji/ce potom izabiru najbolje radove, a zatim ih dostavljaju na zadane adrese. Također ih fotografiraju, a fotografije u digitalnom obliku šalju na zadanu e-adresu.

Stručni žiri natječaja LegendArt i festivala LegendFest izabrati će najbolje radove i izložiti ih na festivalima LegendFest u svakoj od navedenih županija, te objaviti na web stranicama. Najbolji autori bit će nagrađeni nagradama iznenađenja koje će pronaći na LegendFestu, gdje će i saznati jesu li izabrani.

Vidimo se na LegendFestu u Pićnu i na Roškom slapu!

 

LegendArt 2017. organizira

 Udruga Val kulture iz Zagreba 

u suradnji sa:

Projekt Zmaj Anđelko pomaže djeci

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik

Općina Pićan

Prijave za Istarsku županiju

Ovogodišnja tema natječaja za Istarsku županiju je  Mòra i snovi, ali se vaši radovi mogu doticati i drugih legendi, mitova i priča istarskog kraja.

 

LIKOVNI RADOVI

Molimo Vas da najbolje radove dostavite poštom ili osobno najkasnije do 31. 5. 2017.  s naznakom „Za LegendArt“ na adresu Općine Pićan: Pićan 40, 52 332 Pićan.

Kako bismo vaše radove mogli objaviti na web stranicama, molimo vas da fotografije radova s detaljima – ime djeteta, razred, škola, naslov rada –  pošaljete mailom na slijedeću adresu:

 

LITERARNI RADOVI

Molimo da svoje literarne radove pošaljete najkasnije do 31. 5. 2017. na slijedeću e-adresu:

  • mirna@zmaj-andjelko-pomaze-djeci.com

 

NAGRADE

Žiri natječaja LegendArt među pristiglim će radovima izbrati najbolje i nagraditi njihove autore prigodnim nagradama koje će moći preuzeti na LegendFestu u Pićnu 29. i 30. srpnja 2017. na promotivnom pultu projekta ZMAJ ANĐELKO POMAŽE DJECI .

 

Prijave za Šibensko-kninsku županiju

Ovogodišnja tema natječaja za Šibensko-kninsku županiju je Vile i vilinska bića, ali se vaši radovi mogu doticati i drugih legendi, mitova i priča šibenskog kraja, kao što su Oziđana Pećina, slapovi Krke, stari gradovi, gradine, mlinice ….

 

LIKOVNI RADOVI

Molimo Vas da najbolje radove dostavite poštom najkasnije do 31. 5. 2017. g. s naznakom „Za LegendArt“ ili osobno na slijedeću adresu:

  • Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
    Odjel za vizualnu umjetnost
    Poljana 6, 22 000 Šibenik

Kako bismo vaše radove mogli objaviti na web stranicama, molimo vas da fotografije radova u digitalnom obliku, sa svim  detaljima – ime učenika, razred, škola, naslov rada –  pošaljete mailom na:

zbilusic@knjiznica-sibenik.hr ili

valkulture@i.t-com.hr ili info@legendfest.hr

 

LITERARNI RADOVI

Molimo vas da svoje literarne radove pošaljete najkasnije do 31. 5. 2017. na e-adresu:

  • mirna@zmaj-andjelko-pomaze-djeci.com

 

NAGRADE

Žiri natječaja LegendArt među pristiglim će radovima izbrati najbolje i nagraditi njihove autore prigodnim nagradama koje će moći preuzeti na LegendFestu na Roškome slapu u NP Krka 8. i 9. srpnja 2017. na promotivnom pultu projekta  ZMAJ ANĐELKO POMAŽE DJECI .

Također, najbolji radovi biti će izloženi u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku i moći će se pogledati od 4. – 22. srpnja 2017.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na:

e-adresa zbilusic@knjiznica-sibenik.hr , tel. 098 603 421 ili

e-adresa suzana.grubic@gmail.com, tel. 098 9837474 

Dječji radovi Zagrebačke županije 2016.

Svi pristigli radovi naših osnovnoškolaca mogu se preuzeti na slijedećim linkovima (.PDF format):

1. do 4. razredi

OŠ Velika Mlaka
OŠ Borovje, OŠ Alojzija Stepinca Krašić
OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, PŠ Dubranec
OŠ J. Habdelić, OŠ E. Kumičića, OŠ Ščitarjevo, PŠ Mičevec
OŠ Remete, OŠ Fran Galović Zagreb

5. do 8. razredi

OŠ Nikole Hribara, OŠ Novo Čiče, OŠ S.Kolara Kravarsko
OŠ Matka Laginje, OŠ Vrbani Zagreb
OŠ B. Tonija Samobor, OŠ Klinča Sela, OŠ Remete

Dječji radovi Šibensko kninske županije 2016.

Pristigle radove šibenskih osnovnoškolaca možete preuzeti ovdje LegendArt, Šibenik16.pdf

Literarni radovi – Zagrebačka županija 2016.

„DOBAR POLJUBAC“ Anja Vlahović , OŠ Frana Galovića, Zagreb

Jednom davno bijaše jedan Svijet Tame i jedan Svijet Svjetla. Svijet Tame je bio mračan i ružan i svi su njegovi stanovnici bili zli. U Svijetu Tame živio je Ognjeni Zmaj sa svojom sluškinjom Moranom. Svijet Svjetla je uvijek bio osvijetljen, čak i noći kada su svijetlile krijesnice. U Svijetu Svjetla živjahu: veseli patuljci, mali mravi, šareni leptiri, čarobne životinje, Zora, boginja svjetla, sa svojom Ptičicom i Svantevid, bog Sunca.

Ognjeni Zmaj je bio silno zaljubljen u Zoru te je trebao smisliti plan kako bi ga Zora poljubila. Prolazili su dani i godine, a Ognjeni Zmaj je smišljao planove koji nisu uspijevali. No, jednoga dana Zmaj je naredio Morani da namami Ptičicu u zamku jer je znao da će je Zora otići tražiti. Ptičica je otišla pojesti bobice u šumu, a Morana je na nju bacila ružan, velik i željezan kavez. Jako se uplašila i počela tužno plakati. Morana je tada slučajno pala u drugu zamku i ona se jako uplašila. Srećom je imala nožić pa je izrezala mrežu i shvatila kako je Ptičici. Oslobodila je Ptičicu i počela se igrati s njom. Čule su kako Ognjeni Zmaj dolazi pa je ptičica brzo odletjela drugim putem. Kada je Ognjeni Zmaj vidio da su vrata kaveza otvorena, ljutio se na Moranu i rigao vatru na sve strane. Za to vrijeme je u drugom dijelu šume Zora tražila Ptičicu. Zmaj je imao razvijen sluh pa je mogao čuti Zoru kako šeta. Brzo je doletio do nje, zgrabio je i zatvorio u mračnu tamnicu.

Morani je dosadilo biti sluškinja zlom Ognjenom Zmaju i poželi biti dobra i slobodna djevojka. Jedne noći odluči osloboditi Zoru. Otiđe pred mračnu tamnicu koju su čuvala tri mala i zla trola. Rekla im je: „Evo, trolovi, donijela sam vam malo čaja ako ste žedni i umorni!“ To nije bio čaj, već napitak za uspavljivanje. Trolovi su popili čaj i istoga trena zaspali. Morana pozove Svantevida koji spasi Zoru. Sutra ujutro se pred Moranom stvori ljutit Ognjeni Zmaj i ljutiti trolovi. Ognjeni zmaj ju je upitao: „Gdje je Zora?!“ Ona se toliko uplašila da je počela plakati. To je čula Ptičica koja je odmah doletjela, a Morana je brzo sjela na nju i odletjele su.

Ognjeni Zmaj je počeo letjeti za njima, no u tome trenutku Zora mu je poslala poljubac. Kada je dobio pusu, postao je dobar. Prestao ih je loviti i krenuo u Svijet Svjetla. Svi su živjeli dugo i sretno.