Prva izložba o vampirima na LegendFestu u Pićnu

Ima li boljeg mjesta od LegendFesta za postavljanje izložbe o ovoj intrigantnoj temi koja je malo ili nimalo zastupljena u kulturnoj ponudi Hrvatske? Predstavaljamo vam izložbu na kojoj su domaći i strani posjetitelji mogli upoznati zabilježene slučajeve vampirizma u Istri, ali i šire.

Radi se o izložbi koja prikazuje stare, originalne predmete iz naroda Hrvatske i Srbije, kojima su se ljudi služili kako bi se zaštitili od napada vampira, a mogla se pogledati 30. i 31.7.2016. godine na LegendFestu u u istarskom gradiću Pićnu. U svrhu postavljanja izložbe ostvarena je suradnja sa općinom Tinjan. Tako je dio eksponata ustupio Muzej vampira iz Kringe u središnjoj Istri, gdje je i živio Jure Grando, najpoznatiji hrvatski vampir, dok su ostali eksponati iz privatnih zbirki i vlasništvo su udruge Val kulture.  Postav izložbe potpisuju Amalija Albaneže i Ivor Zidarić.

Ovom izložbom je, prije svega, predstavljen slučaj najpoznatijeg hrvatskog, ali i prvog europskog vampira Jure Granda čije je postojanje zabilježio Johann Weichard Valvasor u svom djelu Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Herzogthums Crain), objavljeno 1689. godine. Valvasor je u tom djelu prenio priče mještana Kringe koje je 16 godina terorizirao vampir Grando.

Međutim, predaja o Grandu, čiji je slučaj danas najeksponiraniji, nije i jedini zabilježeni slučaj vampirizma na području Hrvatske koju, uz Srbiju, neki povjesničari smatraju kolijevkom ovih mitskih bića.
I u drugim krajevima Istre i Hrvatske postoje dokumentirani i arhivirani slučajevi vampirizma (Opatija, Peroj, Korčula, Silba, Dubrovnik) koji pokazuju da je strah od ovih bića bio čvrsto ukorijenjen u pučkim vjerovanjima. Stoga imamo namjeru ostvariti suradnju i sa ovim Općinama kako bismo izložbu nadopunili i obogatili novim eksponatima.

Ovo je prva u nizu ovakvih izložbi o vampirima koje udruga Val kulture ima namjeru organizirati i u drugim gradovima Hrvatske. Nadamo se da će i ovaj dio nematerijalne baštine Hrvatske pronaći svoje mjesto u galerijama.

Fotografije sa izložbe možete pogledati ovdje.

 

Dodaj svoj komentar