Nagrade i priznanja

EFFE Label – LegendFest prepoznat kao jedan od najboljih festivala u Europi

 

effe_grupna_clanak

Festival narodnih priča, legendi i mitova LegendFest postao je dio festivalske platforme EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Europa za festivale, Festivali za Europu) i dobio je EFFE kvalitetnu marku 2015. – 2016., čime je prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici.

EFFE – znak u zaglavlju festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Od ove godine, čak 18 hrvatskih festivala pridružuje se prestižnom društvu europskih festivala.

Ovaj međunarodni projekt pokrenula je EFA -European Festivals Association (Europska udruga festivala) jedna od najstarijih europskih kulturnih mreža. EFFE je zamišljen kao portal za građane i profesionalce, a namijenjen je otkrivanju i uključivanju u umjetničke festivale diljem Europe kao i povezivanju festivala koji se odlikuju umjetničkom predanošću, uključenošću u lokalnu zajednicu i europske vrijednosti, te međunarodnom prepoznatljivošću.

effe-label_za-webNatječaj za prijavu festivala za uključivanje u ovu platformu raspisan je 2014. godine, a prijavilo se nekoliko stotina festivala iz čitave Europe. Međunarodni ocjenjivački sud je odabrao prvu generaciju festivala, njih 761 iz 31 zemlje, među kojima je i LegendFest.

Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u djelovanje festivala i težnja europskim vrijednostima.

Svi festivali koji su dobili ovu prestižnu EFFE kvalitetnu marku bit će promovirani u tiskanom i online vodiču početkom ovog ljeta.

30. listopada 2015. u Klubu književnika održana je svečana dodjela priznanja za dobitnike EFFE etikete. Nagradu je primio Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture i organizator LegendFesta.

Simply the best – nagrada za kreativnost i inventivnost u turizmu

simplythebest

LegendFest Pićan je 2013. godine proglašen dobitnikom nagrade „Simply the best“ za inventivnost i kreativnost kao jedinstveni festival narodnih priča, legendi i mitova.

Nagradu je osvojio u kategoriji manifestacija-uprizorenja legendi i povijesnih događaja.

Ovo priznanje svake godine zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i redakcija magazina „Way to Croatia“, te ono potvrđuje značajan doprinos LegendFesta razvoju turističke ponude lokalne zajednice.

Upravo zahvaljujući LegendFestu, mali gradić Pićan postao je prepoznatljiva destinacija na karti Istre.

Udruga Val kulture član klastera puteva kulture – međunarodne mreže za razvoj kulturnih ruta u regiji

Klaster puteva kulture je osnovan 2013. godine kao destinacijska marketing i management organizacija, koja se bavi kreiranjem i razvojem puteva kulture kao specifičnih tematskih kulturno-turističkih proizvoda, brendiranjem određenih oblasti kroz puteve kulture i pozicioniranjem na svjetskom turističkom tržištu, kao i održivim razvojem i promocijom kulturnog naslijeđa, povećavanjem svijesti o neophodnosti njegovog očuvanja i plasiranjem na turističkom tržištu radi kulturnog i gospodarskog razvoja čitave regije.

„Putevi kulture su jedan od vodećih trendova u kulturnom turizmu današnjice. To su jedinstveni kulturno-turistički proizvodi koji tematski spajaju više atrakcija i zanimljivih destinacija u jednoj ili više zemalja.

Maštovita uporaba kulturnog naslijeđa glavni je adut puteva kulture. Boraveći na jednom putu kulture turist dobiva mogućnost da se vrati u prošlost, upozna sa jednom značajnom povijesnom ličnošću, određenom kulturnom epohom, običajima zemlje u kojoj boravi, i uz to se zabavi.

Kulturne rute povezuju više zemalja i promoviraju zajedničko kulturno naslijeđe Evrope. Oni doprinose i razvoju znanosti, unapređenju obrazovanja, očuvanju kulturne raznolikosti, potiču međukulturni dijalog. Mogućnosti koje nudi kultura i znanost vrlo lako mogu biti u funkciji ekonomije. Svaka ruta je plodno tlo za razvoj malih poduzeća (zanati, suveniri), zapošljavanje lokalnog stanovništva (animatori, interpretatori), ali i razvoj novih gastronomskih specijaliteta u skladu sa temom puta kulture“ kaže Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Beograd, predsjednica UO i generalna menadžerica Klastera.