Ilustratori

Kako je nastala većina ovih intrigantnih radova?

LegendFest svake godine programski prikazuje jednu temu iz hrvatskih običaja, baštine, priča, legendi i mitova koju naši eminentni umjetnici, crtači, ilustratori na jedinstveni način oživljavaju svojim umjetničkim radom. Div, Štriga, Krsnik, Coprnica, Zmaj, Vila, Vampir i ostala sjenovita bića tako grade vizualni identitet Festivala.

Predstavljamo vam djela svjetski uspješnih i nagrađivanih hrvatskih umjetnika koji su svojim radovima Legendfest učinili vizualno prepoznatljivim na našim izložbama, web stranicama i promotivnim materijalima.

DINO IDRIZBEGOVIĆ

Saznaj...

DINO IDRIZBEGOVIĆ – izradio je prezentacijsku ilustraciju 12. LegendFesta Pićan 2017. (Mora)

Diplomirani je slikar, a obrazovanje je stekao na Arthouse – College of Visual Arts u Ljubljani.Rođen 1959. godine u Zagrebu. Ilustracijom se bavi od 1990 godine.

1998. primljen je u ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske) i HZSU (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), član je HZSU, a bio je član uredničkog kolegija prvog Kataloga hrvatskih ilustratora.

1999.godine na “La Prima Convention di Aerografia” u Milanu osvojio 1. mjesto u kategoriji airbrush ilustracije.

Dvije godine obnašao dužnost predsjednika „Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo “u ULUPUHu

Tijekom 2008. godine radio je kao ilustrator za agenciju DEBORAH WOLFE LTD

http://www.illustrationOnLine.com  u SAD-u.

Specijalnost na području ilustracije su mu radovi realističkog izraza premda po potrebi može odgovoriti na puno širi spektar zahtjeva (npr. radio sam na ilustriranju udžbenika i časopisa za mlade ili recimo karikature na eventima za T-com i City Centar One)

Podjednako prakticira klasično i digitalno crtanje (Photoshop,…. a pomalo se služim i Zbrush, Blender, Bryce, Poser)

SAMOSTALNE IZLOŽBE

 1. Zagreb, Kazalište Gavella ” SF ilustracije”
 2. Zagreb, Galerija studentskog doma Stjepan Radić “Portreti”
 3. Zagreb, Izložbeni prostor Mladost d.d. “Portreti”
 4. Zagreb, Galerija Permanenta “Ilustracije”
 5. Zagreb, Portret Galerija Ulrich “Portreti”
 6. Zagreb, Galerija Modulor“ „Portreti i portretne ilustracije“

GRUPNE IZLOŽBE

 1. Zagreb, Galerija ULUPUH “Hrvatska portretna karikatura”
 2. Zagreb, Galerija ULUPUH „Život ilustracije“

IVAN GREGOV

Saznaj...

IVAN GREGOV – izradio je prezentacijske ilustracije za promotivne materijale 2. LegendFesta NP Krka 2017. (Vila), 1. LegendFesta NP Krka 2016. (Vila), 2. LegendFesta Lukavec 2015. (Vještica) i 9. LegendFesta Pićan 2014. (Div)

Rođen 1973. u Splitu. Školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Zagrebu. Jedan semestar proveo na Visokoj školi za primjenjenu umjetnost u Pragu (VŠUP), na odjelu filma i animacije.

Ilustracije počeo objavljivati početkom devedesetih. Objavljivao kod zagrebačkih nakladnika: Znanje, Mozaik knjiga, Profil, Školska knjiga, Alfa, Meandar, uključujući časpise Meridijani, Modra lasta, Smib, Zvrk. Od 2006. aktivan je u ULUPUH-u kao vanjski suradnik, kada dobiva i godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge. Članom ULUPUH-a postaje 2008. godine.Od 2007. povremeno djeluje na educiranju studenata o ilustraciji. Aktivan na području civilnog društva, zaštite okoliša, održivosti i sl. Sudjelovao u mnogim građanskim inicijativama, u sklopu toga suorganizirao nekoliko javnih happeninga, predavanja, kampanja. Sudjeluje u radu Zelene akcije u Zagrebu. Od 2004. sudjeluje u radu međunarodne mreže World Carfree Network i organizaciji projekta biciklističkog putovanja Evropom Ecotopia Biketour. Od 2005. djeluje na edukaciji o permakulturi.

Paralelno sa ilustracijom objavljuje tekstove: putopisi, rana povijest, članci vezani uz građanski aktivizam, kratke priče, tekstove za vlastite slikovnice (časopisi Meridijani, 04, Car Busters, Zamirzine).

ESAD RIBIĆ

Saznaj...

ESAD RIBIĆ – izradio je prezentacijske ilustracije za promotivne materijale 11. LegendFesta Pićan 2016. (Vampir Jure Grando) i LegendFesta 2009. (Vila)

Esad Ribić (1972.) renomirani je domaći crtač stripa i ilustrator, najpoznatiji širokoj publici po stripovima Four Horsemen, Loki i Silver Surfer, a domaćima također i po naslovnicama serijala o Milesu Vorkosiganu autorice Lois McMaster Bujold (SFeraKonske gošće iz 2002.) te naslovnicama romana fantasy pisca Georgea R. R. Martina (SFeraKonski gost 2003.) u izdanju Algoritma.

Esad je crtao još u pelenama – kaže njegova mama Barbara. Provjerili smo međutim da je crtačko obrazovanje stekao u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu (smjer grafički dizajn), a ispekao je zanat radnim iskustvom u Zagreb-filmu, crtajući i učeći od stručnjaka. Radio je, primjerice, kao animator filmova Malih letećih medvjedića, Šegrta Hlapića, Ad astra i drugih. Samim se stripom počeo baviti početkom 90-tih, crtajući stripove i ilustracije za Plavi zabavnik te horor strip Gespenster Geschichte, njemačkog izdavača Bastei. Nekoliko godina kasnije u suradnji sa scenaristom Miljenkom (Mikijem) Horvatićem stvara SF strip Codename Scorpio, kojim uspijeva zainteresirati manjeg američkog strip izdavača Antarctic Press. Zahvaljujući predanom radu, talentu i preporukama zapažaju ga ozbiljniji igrači – Marvel i Vertigo DC.

Ostalo je što bi se reklo povijest, a Esad je postao legenda. Za svoj rad kaže da najviše voli oslikavati fizionomiju ljudskog tijela i akcijske scene te obožava tehniku chiaroscuro. Ne zanimaju ga kompjuterski grafički programi već običan kist, tempera i olovka, tj. klasična slikarska tehnika. U slobodno vrijeme čita stripove, skoči do teretane i bubnjari, a zadnjih nekoliko godina hodočasti kao comic spotlight guest po raznim Cimic Conovima i festivalima stripa po svijetu.

MANUEL ŠUMBERAC

Saznaj...

MANUEL ŠUMBERAC – izradio je prezentacijsku ilustraciju za 3. LegendFest u Lukavcu 2016. na temu zmaja

Manuel Šumberac rođen 05. kolovoza 1988.u Puli (Hrvatska), gdje 2007. maturira u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Odsjek Grafičkog dizajna. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animirani film i nove medije. 2010. godine postaje Prvostupnik, a 2013. Magistar animiranog filma i novih medija. Tokom studija dobiva brojna priznanja za najboljeg studenta godine.

Dosada je realizirao 4 autorska animirana filma ESCARGOT (2010), VESLA / THE OARS (zajedno sa Zdenkom Bašićem, 2011.), U SJENI / IN THE SHADOW (2011.) i MEHANIČKO SRCE (2013.) te 3 animirana glazbena videa za hrvatskog glazbenika Gibonnija, ŽEĐAM, TOLERNCU i VESLA.

Za film ESCARGOT osvaja 2.nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva te 1. nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Za animirani video spot ŽEĐAM osvaja glazbenu nagradu Porin za najbolji video spot 2010. godine. 2012. godine osvaja Porina za najbolje likovno oblikovanje albuma “Svijet Glamura” grupe Hladnog piva. Iste godine osvaja i Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication za animirani glazbeni video broj “Your Irresistible Smile”. 2014. godine osvaja Zlatnu ribicu Neuama za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu.

Pored animacije bavi se ilustracijom. Ilustrira niz slikovnica, PINOKIIJA, SNJEGULJICU i SNJEŽNU KRALJICU izdavačke kuće Carlton Book Ltd,, NIGHT BEFORE CHRISTMAS izdavačke kuće Hodder Children’s Books, MIDSUMMER NIGHT’S DREAM izdavačke kuće Harper Collins, zbirku priča i pjesama E.A.Poa, STEAMPUNK POE i FRANKENSTEINA izdavačke kuće Running Press, STEAMPUNK CITY izdavačke kuće POW!, BABA JAGA I DIV ZABORAV izdavače kuće Profil, te brojne naslovnice za knjige domaćih i stranih izdavača.

ZDENKO BAŠIĆ

Saznaj...

ZDENKO BAŠIĆ – izradio je prezentacisjku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2013.

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutkarskim filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante. Pored animiranog filma, do sada je objavio mnoga ilustrirana izdanja poznatih svjetskih autora, kao i vlastita autorska izdanja, za koje je primio brojna priznanja.

Za slikovnicu “Priča o čokoladi” dobiva nagradu “Kiklop” za najbolje grafičko oblikovanje za 2006. godinu. Od 2006. surađuje s The Brigh Agency u Londonu i s dru- gim engleskim izdavačima te objavljuje niz naslovnica i oprema nekoliko knjiga. Izlaže na First Imam Ali International Painting Sym- posium održanom u Teheranu 2007.godine, te sudjeluje na The 13th International Symposium of Painting in Patince u Slovačkoj i na skupnoj izložbi u LIMES Gal- lery, Komarno. 2008. godine dobiva nagradu “Grigor Vitez” za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu “Priče iz davnina” i “Novela od stanca”.

2009. godine završava 13-minutni animirani film “Guliver” za kojeg dobiva nagradu “Oktavijan” Društva filmskih kritičara; za najbolji animirani film na festivalu Dani hrvatskog filma, te na istom festivalu i “Grand prix” za najbolji film u 2009. godini, te na “Libertas” međunarodnom filmskom festivalu, Dubrovnik, dobiva nagradu za najbolji kratki film.

2009. završava produkciju 5-minutnog animiranog glazbenog filma “Žeđam” baziranog na motivima iz “Gulivera” za glazbu Zlatana Stipišića Gibonnija za kojeg dobiva Porina za najbolji glazbeni video. Dobiva nagradu za Najboljeg mladog umjetnika i dopri- nos ugledu ULUPUH-a u 2009. godini

2011. godine izdaje i prvu autorsku knjigu “Sjeverozapadni vjetar” koja je od kritike i novina ocijenjena kao najbolja knjiga za djecu 2011. godine u Hrvatskoj; Dobiva posebno priznanje nagrade “Grigor vitez” zbog posebnog sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoke estetske vrijednosti i nagradu “Kiklop” kao knjiga godine za djecu i mlade.

Drugi porin prima 2012. za vizualno oblikovanje albuma “Svijet Glamura”

Kao ilustrator “Alise u zemlji čudesa” upisan je na Časnu listu IBBY-a, najznačajnije međunarodne neprofitne udruge za promoviranje dječje knjige 2012. u Londonu.

FILIP BURBURAN

Saznaj...

FILIP BURBURAN – izradio je prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2012.

Rođen u Rijeci,1983. Završio je industrijski dizajn na školi za primjenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, trenutno apsolvent na odsjeku za vizualne komunikacije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Aktivno se bavi ilustracijom i surađuje sa inozemnim izdavačima kao što su Wizards of the Coast, Fantasy Flight Games, Gameloft, Applibot,Inc… Osnovna značajka njegovog stila je izmaštan svijet koji je napunjen raznim likovima često grotesknog izgleda, no koji su naslikani na realističan način. Baza cijelog ovog pristupa ilustraciji je realistično slikarstvo.

Bavio se i oslikavanjem zidnih murala te sudjelovao na brojnim međunarodnim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

TOMISLAV TOMIĆ

Saznaj...

TOMISLAV TOMIĆ – izradio je prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2011.

Rođen je 1977. godine u Zagrebu. Diplomirao je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2001. Godine u klasi prof. Frana Pare.

Aktivno se bavi ilustracijom više od deset godina, objavljivao je za mnoge nakladnike u zemlji i inozemstvu. Uz ilustraciju bavi se grafikom i slikarstvom. Izlagao je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Član je ULUPUH-a. Živi i radi u Zaprešiću.

 

IGOR KORDEJ

Saznaj...

IGOR KORDEJ – izradioje prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2010.

Igor Kordej rođen je u Zagrebu 1957. i jedan je od najplodnijih i najuspješnijih strip autora i ilustratora u regiji. Profesionalna karijera teče mu, uglavnom uzlaznom putanjom, već preko 30 godina. Njegovi radovi objavljivani su širom Europe, SAD, Kanadi i Latinskoj Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne knjižnice u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija. Njegova ilustracija „Pennsylvania plane”, posvećena žrtvama 11. rujna i objavljena putem CNN-a, potresla je ljude širom svijeta.

Od brojnih izdavača s kojima je surađivao tokom godina treba spomenuti Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics, Dark Horse u SAD, te Dargaud, Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam u Europi. Posljednjih godina radi kao „kućni autor” za francuski Delcourt, za kojeg radi simultano na četiri strip serijala – „Tajna povijest”, „Srce bitaka”, „Taras Buljba” i „Empire” (od kojih se prva tri objavljuju i u Hrvatskoj).

Živio je nakratko u Danskoj i godinama u Kanadi. U zadnje vrijeme ponovo živi i radi u Zagrebu. Gotovo svi recentni projekti na kojima radi su povijesno – ratne tematike, odabrani zbog njegovog izuzetno antiratnog opredjeljenja, no povremeno pravi izlete u žanrove fantastike i distopije, kao što su „Smoke” (za IDW, SAD) ili novi projekti „Keltos” za Delcourt te „L’idole et le fleau” za 12 BIS.

Osim stripova i ilustracija, kad god uzmogne, bavi se i grafičkim designom. Svježi primjeri su CD omoti za klapu Libar, rok grupu Psihomodo Pop, te zbor Bulbuli. Od brojnih nominacija i nagrada, novijih datuma su:

 • nagrada stručnog žirija za najboljeg crtača za X-men serijal (Gijon, Španjolska 2005.)
 • nominacije za Eisner i Kurtzman nagrade za kratki serijal „Smoke”
  (simultano u SAD i Kanadi 2006.)
 • nagrada publike za najboljeg crtača (Reims, Francuska 2007.)
 • nagrada za doprinos stripu na Danima stripa u Virovitici 2009.
 • nominacija za Eisner nagradu – kratki serijal „Unknown Soldier”, za koji je radio naslovnice (San Diego, SAD 2009.)
 • nagrada Glyph za najbolju naslovnicu – „Unknown soldier” No. 1 (Phyladelphia, SAD 2009.)
 • nominacija za Eagle award – najbolji strani strip; za serijal „Tajna povijest”
  (Bristol, Engleska, 2010.)

NENAD PANTIĆ

Saznaj...

NENAD PANTIĆ – izradio je prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2008.

Nenad Pantić ilustrator i grafički dizajner rođen je u Zagrebu, 1972. Završio je slikarstvo na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a diplomirao na Odsjeku za slikarstvo pri Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu.

Radi kao grafički dizajner, a trenutno se bavi dječjom ilustracijom.

MILIVOJ ĆERAN

Saznaj...

MILIVOJ ĆERAN – ustupio je prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale LegendFesta 2007.

Milivoj Ćeran rođen je u Zagrebu, 1978. Završio je slikarstvo na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a 2003. diplomirao na Odsjeku za restauraciju umjetnina, smjer slikarstvo, pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Od 2004. predaje na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na slikarskom odjelu. Profesionalno se bavi ilustracijom i surađuje sa izdavačima u Hrvatskoj ali i u svijetu, a specijalizirao se za fantasy, srednji vijek i mitologiju. Najpoznatiji projekti su: pop-up knjiga o zmajevima „Dragon world” Electric Paper (Engleska) 2008, knjiga o vitezovima „How to be a knight” 2006, knjiga o istraživačima „How to be an explorer” 2007, knjiga o vikinzima „How to be a viking” – sve tri izdaje Templar Publishing London (Engleska), slikovnica “Vile hrvatskih pisaca” Diane Zalar Golden marketing 2003, Naslovnice i ilustracije za prvi hrvatski fantasy časopis „Grifon” (Red Srebrnog Zmaja). Od ostalih izdavača ćemo spomenuti Scholastic i Badger iz Engleske, Penguin books (Australija), Algoritam, HNK (slikovnica “Orašar”), National Geographic junior, Naša djeca (Radost 2004.-07).

U zadnje vrijeme se bavi i ilustracijama za igre kao što su kartice za World of Warcraft trading card games (Upperdeck Entertainment, SAD), kartice za Game of thrones (Fantasy Flight Games, SAD), te kartice za Alderac Entertainment Group.

Bavio se i radom na crtanom filmu – “Složeni predosjećaj” Dušana Gačića, Zagreb film 2003., “Divlje oko grada” Dušana Gačića 2004. i „Kristofor Colon” Dušana Gačića 2008. Za slikovnicu “Vile hrvatskih pisaca” dobio je godine 2003. nagradu “SFERA” za ilustraciju. Sa Esadom Ribićem je surađivao na stripu “Namor” za Marvel (2008.-09.), a sada surađuje na stripu “Hulk”, također za Marvel.

Dopredsjednik je srednjovjekovne viteške udruge Red Srebrnog Zmaja u kojoj je također od 2004. voditelj radionice za izradu verižnjača (srednjovjekovnih žičanih pancirnih košulja). Član je ULUPUH-a od 2004. godine.

HANA TINTOR

Saznaj...

HANA TINTOR – izradila je prezentacijsku ilustraciju za promotivne materijale 1. LegendFesta Lukavec 2014.

Rođena je u Zagrebu 1992. godine. Studentica je treće godine Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije. Završila je Zagrebačku umjetničku gimnaziju te se dvanaest godina bavila lutkarstvom, što ju je djelomično usmjerilo prema vizualnom izražavanju. Osim što je ilustraciju odabrala kao izborni predmet na fakultetu, veći dio njenoga slobodnoga vremena posvećen je “črčkanju”. Veseli ju učiti o ilustraciji i voljela bi to raditi još puno, puno vremena.

DALIBOR TALAJIĆ

Saznaj...

Dalibor Talajić rođen je 1972. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar-Talajić. Kako je njegova majka 1975. godine prihvatila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, iste godine čitava obitelj doseljava u Zagreb.

U Zagrebu je Dalibor završio jezičnu gimnaziju, a potom i Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi Prof. Josipa Tonžetića i tako stekao diplomu profesora klarineta.
Deset je godina potom radio kao profesor u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Zlatko Baloković.

Ipak, njegova je ljubav oduvijek bila crtanje stripa, te se tako njime bavio kao samouk kroz čitavo svoje obrazovanje. Radeći u glazbenoj školi, počeo je graditi i karijeru crtača. Ilustrirao je nebrojene knjige snimanja za reklame, pokušavajući se istaknuti kao crtač stripova u domaćim časopisima.

Stripovski zanat je rafinirao u fanzinu ENDEM, dok je prve profesionalne uratke objavljivao u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu i sličnim časopisima. Ranih dvijetisućitih u Croatia filmu je kao glumac, posuđivao je glas desetinama likova u animiranoj seriji Laku noć, Hrvatska; dok je u lutkarskoj seriji Dućan Mopatop glas dao upravo svim likovima serije.

Godine 2005. počinje konačno ostvarenje njegovog sna. Angažiran je od
malog američkog izdavača Desperado na prvom samostalnom strip serijalu Dead World. Nakon toga, kratko je radio za također američki studio Boom!, dok ga nije angažirao francuski izdavač Delcourt na adaptaciji Novog Zavjeta (Evanđelje po Mateju) u strip.

Od 2009 godine crta za najvećeg američkog izdavača stripova, Marvel. Tamo je između ostalih naslova nacrtao Deadpool Kills the Marvel Universe, jedan od najprodavanijih Marvelovih naslova svih vremena. Njegov pak najveći umjetnički i osobni uspjeh je, također za Marvel, strip u suradnji sa novinarkom ABC-a Rym Momtaz, Madaya Mom . To je dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u već tri godine opkoljenom gradu Madaya u Siriji.

Taj je strip uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće. Prepoznat je po svom naturalističkom stilu crtanja I kao vješt prenositelj ljudskih emocija, te je o travnju 2020 angažiran na stripu Covid Chronicles za NBC News, koji dokumentaristički prenosi stvarne aktualne borbe malih ljudi u srazu sa svjetskom pandemijom. Koautor je velikog horror hita HOTELL, kojem se smiješi filmska ekranizacija.

Na tragu uspjeha COVID CHRONICLES, NBC je naručio I još jedan takav projekt koji bi govorio o aktualnostima modernog svijeta. Utoliko je nastao I CLIMATE CRISIS CHRONICLES…

Dalibor Talajić živi i radi u Zagrebu. Napisao je knjigu “Most ponad burne rijeke”, koja je objavljena u dva izdanja (Beletra, Zagreb, 2018. i 2019.). 2022 izlazi I njezin nastavak TREPTAJI.

Napisao je sa Jagodom Martinčević I knjigu LA MOLNAR, romansiranu
monografiju o svojoj majci.

Aktivist je po pitanju osvještenja i informiranja društva o problemu
autizma.