LegendExpo

LegendExpo – izložba autorskih radova na temu legendi, mitova i priča Hrvatske

Udruga Val kulture je 2014.godine pokrenula projekt LegendExpo kao logičan nastavak već postojećeg LegendFesta. Njegova je misija podizanje svijesti o važnosti o hrvatske umjetnosti i kulturne baštine te promoviranje domaćih umjetnika.

Ciljevi projekta su kulturnog i obrazovnog karaktera:

  • edukacija o mitovima, legendama i pričama iz bogate nematerijalne baštine Hrvatske
  • unaprijeđenje galerijsko/izložbenog života, obogaćivanje kulturno umjetničke ponude Hrvatske te stvaranje kulturnih navika
  • kulturno povezivanje većih gradova sa svojom neposrednom okolinom te širenje raznovrsnosti kulturnih događanja na ostala mjesta Županije

Riječ je o projektu putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske, koje se prilagođavaju prostoru u kojem su postavljene. Izložba LegendExpo prezentira umjetničke radove, stripove, fotografije, slike, skulpture, filmove i književne forme eminentnih hrvatskih umjetnika, crtača, ilustratora, fotografa te drugih vizualnih umjetnika.

Radovi Manuela Šumberca, Ivana Gregova, Hane Tintor, Zdenka Bašića, Filipa Burburana, Tomislava Tomića, Igora Kordeja, Esada Ribića, Nenada Pantića, Milivoja Ćerana i drugih umjetnika nastali su kao vizualni identitet LegendFesta u posljednjih jedanaest godina. Svaki od umjetnika izradio je poseban crtež i vizual festivala na temu koja je te godine bila vodeća tema festivala. Sve teme su preuzete iz nematerijalne hrvatske kulture – običaja, priča, legendi i mitova Hrvatske te su obrađene u stručnim tekstovima etnologa.

Osim organizacije, građe i postava izložbe LegendExpo, udruga Val kulture provodi i cjelokupni marketing, grafičku obradu i tisak.

Putujuće izložbe

Izložba LegendExpo najavljuje LegendFest u određenoj županiji u kojoj se održava, ali također može biti postavljena tijekom godine i u drugim mjestima neovisno o održavanju festivala.

Navedeni autori proteklih godina gostovali su na festivalima LegendFest u Istarskoj, Zagrebačkoj te Šibensko – kninskoj županiji. Svoje su radove do sada izlagali i na izložbama koje je udruga Val kulture organizirala i u brojnim hrvatskim gradovima.

Tijekom 2015. godine izložbe LegendExpo bile su postavljene u Svetom Ivanu Zelina, zatim Samoboru, nakon toga u Zagrebu, a svoj put završile su u Pićnu.

U 2016. godini LegendExpo je otputovao iz Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, u Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, gdje je najavio nadolazeći LegendFest u starom gradu Lukavec. Srpanjska izložba u Skradinu u zgradi JU NP Krka najavila je LegendFest na Roškome slapu u NP Krka.

LegendExpo pripremamo i u 2017.godini, a informacije o njima naknadno će biti objavljene na našim stranicama.

LegendExpo i ilustratori

LegendFest svake godine programski prikazuje jednu temu iz hrvatske nematerijalne baštine – običaja, priča, legendi i mitova koju naši eminentni umjetnici, crtači, ilustratori na jedinstveni način oživljavaju svojim umjetničkim radom.

Manuel Šumberac, Ivan Gregov, Milivoj Ćeran, Hana Tintor, Zdenko Bašić, Filip Burburan, Tomislav Tomić, Igor Kordej, Esad Ribić, Nenad Pantić, i dr. svojim su ilustracijama mitskih bića iz hrvatskih predaja učinili LegendFest vizualno prepoznatljivim na izložbama LegendExpo, našim web stranicama i promotivnim materijalima.

Djela ovih svjetski uspješnih i nagrađivanih hrvatskih umjetnika možete pogledati ovdje.

Najave izložbi