Zmajevi na 3. LegendFestu u Lukavcu

Još jedan, dragi nam i sve omiljeniji LegendFest u Lukavcu, završio je u nedjelju 29. svibnja 2016. Uz goruću slamnatu skulpturu Zmaja, uz zvuke tradicionalnih gajdi i nastup etnogrupe Kries pozdravili smo legende, mitove i priče Zagrebačke županije koje su u dva dana oživjele punim sjajem.

I ovogodišnji LegendFest organizirali su Udruga Val kuture iz Zagreba i Muzej Turopolja iz Velike Gorice, uz potporu Tursitičke zajednice Velike Gorice i Zagrebačke Županije . U dva dana festivala dvorcem i njegovom okolicom prošetalo je oko 4000 posjetitelja. Ni malo kiše u nedjelju nije pokvarilo atmosferu koja je do zadnjih noćnih sati ljubitelje LegendFesta držala raspoloženima.

Magična šuma oko starog dvorca, puna hrastova, žaba, leptira, ali i magičnih bića, vilinskih tragova i coprničkih sjena još je jednom ugostila brojne umjetnike, glazbenike, dječje radionice, stare priče. Među drvećem ljuljali su se radovi osnovnoškolaca koji su ove godine iznimno prionuli poslu i naslikali nam mnogo prekrasnih, raznobojnih Zmajeva.

Dvorcem su se šepurili Zmajevi svih vrsta i veličina čekajući da ih pomazimo, i da otkrijemo kako su to zanimljiva bića. Neki su se možda i iznenadili uvidjevši kako je slavenska mitologija bogata ovim mitskim letačima. Neki su čak i poželjeli skloniti se pod Zmajsko Krilo. Neke su princeze izgubljeno lutale uokolo čekajući da ih otme njihov Zmaj. Hodnicima dvorca odzvanjali su vriskovi preplašenih posjetitelja nakon što su začuli coprnički smijeh i susreli se sa svojom mračnom sudbinom koju im je coprnica prorekla iz svojih karata.

Ali nadasve, svi smo radosno uživali igrajući se u nekom drugom svijetu, svijetu priča, mitova i legendi koji će zasigurno ostati u sjećanju mnogih, onih najmlađih, kao i onih velikih.

Kako smo se dobro zabavljali na LegendFestu u Lukavcu možete pogledati na slijedećim linkovima:

Kako su se glasala čarobna, nadnaravna bića iz Magične šume oko dvorca Lukavec gdje drijema uspavani Zmaj, možete poslušati na slijedećem linku Magična šuma.

Hvala svim umjetnicima, izvođačima, zabavljačima, žonglerima, pripovjedačima, pjevačima… koji su nas ovaj vikend uveseljavali i vodili putevima naše vlastite mašte. Hvala i svim posjetiteljima koji su se uputili u Lukavec i pomogli nam, bar na kratko, u oživljavanju i čuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Vidimo se slijedeće godine! A prije toga….čekamo vas na slapovima Krke u srpnju!

 

Dodaj svoj komentar