Putokazi na LegendFestu NP Krka

Loading Događanja
  • Ovaj događaj je prošao.

Putokazi na LegendFestu NP Krka

8. srpnja 2017. @ 17:30 - 21:15

A capella nastupi i koncert Putokaza na LegendFestu na Roškom slapu, 8. srpnja 2017. 

Premda ste to možda već naslutili, živi koncertni susret s riječkom ženskom vokalnom skupinom Putokazi, dokaz je da doista imate posla s vilama. Nipošto nije riječ o površnom komplimentu. 

Vile u hrvatskom etno svijetu

Njihovi etno Albumi Zemlja, Nova Zemlja i Treća Zemlja vode u (pra)davna, mitska ishodišta glazbenog stvaralaštva, današnjem dobu toliko začudna da se gdjekad sumnja jesu li i postojala, što je posljedica medijskim tehnologijama stvorene slike da ničeg izvan tržišnih trendova niti je bilo, niti jest.

U pitanju je mitsko, vilinsko doba, što se proteže onkraj prostornih i vremenskih granica bilo koje vrste, zato i teže uhvatljivo. Donekle mu je blisko još samo ono što se kao bljesak ukazalo u glavi anonimnog, narodnog autora. Onog istog koji je na vremenskoj vertikali vilinskom dobu bio najbliži, pa je njegove djeliće primio i preoblikovao na njemu razumljiv način, stvarajući time glazbu vlastitog, današnjim rječnikom kazano, etno-svijeta. U slučaju riječkih djevojaka, to je etno-svijet s pridjevom hrvatski.

I to s učinkom koji s lakoćom prepoznajemo kao vrijedan doprinos onomu što se žanrovski određuje riječju world music. Možda tako i mora biti. Tko je u dosluhu s vilama, taj zna što čini. Svjesne koliko glazbenih i u širem smislu riječi kulturnih vrijednosti ostaje po strani od naširoko promoviranih, ali, usprkos toj podršci, kratkotrajnih trendova, djevojke su se priklonile manje potrošnom, izdržljivijem materijalu. Bit će da su im vile darovale kakvu tajnu snagu, tajnu moć.
Imate li odvažnosti pridružiti im se?

Autor teksta: Velid Đekić

 

Dodaj svoj komentar

Detalji

Datum:
8. srpnja 2017.
Vrijeme:
17:30 - 21:15
Događaj Kategorije:
,

Organizator

Udruga Val kulture, Zagreb
Telefon:
+385 1 232 0538
E-pošta:
valkulture@hi.t-com.hr
Web stranice:
http://www.valkulture.hr

Lokacija

NP Krka
Naselje BB
Lozovac, 22221 Hrvatska (Croatia)
Pogledaj na Google maps-u
Web stranice:
www.np-krka.hr