LegendFest 2020. u Dvoru Veliki Tabor – novosti

Drugi ovogodišnji LegendFest održat će se u utvrdi Veliki Tabor u Općini Desinić, u subotu 12.9.2020.

MELUZINA, biće iz narodnih vjerovanja, bit će središnja tema festivala u ovoj prekrasnoj mističnoj Utvrdi na sjeveru Hrvatske.

Naime, tijekom arheoloških istraživanja u Velikom Taboru, pronađeni su ostaci pećnjaka koji su ukrašavali jednu od kaljevih peći u dvoru obitelji Rattkay. Za pećnjake se smatra da su stari oko 400 godina, ali zanimljivi su upravo zbog specifičnog lika koji ih krasi – vile Meluzine. Ta ‘dvorepa sirena’ je bila i ostala jedan iznimno popularan umjetnički motiv, isprva u legendama i pričama, a ubrzo i u slici.

PRIJAVITE SVOJ PROGRAM ZA OVOGODIŠNJI FESTIVAL: 

Ovim putem pozivamo sve izvođače iz bilo kojeg područja umjetnosti da prijave svoj program za LegendFest u Dvoru Veliki Tabor – najkasnije do 31.05. 2020. na adrese: info@legendfest.hr | valkulture@hi.t-com.hr| kristina.pavlovic@mhz.hr.

Prijavnicu preuzmi ovdje: PRIJAVNICA-za sudjelovanje u programu-LegendFesta2020

Priče, legende i mitovi o referentnim bićima iz narodnih vjerovanja i priča, prvenstveno vezani uz Krapinsko – zagorsku županiju imaju prednost pri odabiru, ali prihvaćaju se i programi koji mogu sadržavati slične teme:

  • povijesne osobe/ličnosti – stare priče, vjerovanja, običaji, izričaji…
  • vještice, krsnici, čarobnjaci, mistična bića, duhovi, malici, vile…

Festival organizira zagrebačka udruga Val kulture uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice županije te uz podršku Muzeja Hrv. Zagorja i Općine Desinić.

Naime, Dvor Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije. Tijekom stoljeća nastale su mnoge legende i priče vezane uz Veliki Tabor, osobito o: čudnom stenjanju za olujnih noći, povorci kostura uoči Svih Svetih, ukletom kaštelanu, bijelim prikazama, ponoćnom lupanju po gradskim vratima, crnom psu, zakopanom blagu, Veroniki Desinićkoj itd.

Budite i vi dio ovogodišnjeg LegendFesta, sudjelujte u bogatom programu i postanite dionici u očuvanju hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Dodaj svoj komentar