LegendArt predstavlja svoj prvi projekt za djecu u osnovnim školama

Osmislili smo poseban projekt koji bi krenuo po prvi put u Zagrebačkoj županiji te kulminirao na festivalu LegendFest krajem svibnja 2015. u starom dvorcu Lukavec pored Velike Gorice. Ideja je da se u projekt aktivno uključe Osnovne škole iz dvije županije na način sudjelovanja učenika u natječaju koji raspisuje udruga Val kulture na web stranicama www.legendfest.hr

Udruga Val kulture i Muzej Turopolja, uz potporu Zagrebačke županije, Turističke zajednice Velike Gorice i medijskih pokrovitelja, organizira 2. po redu LegendFest – festival legendi, mitova i priča zagrebačke županije, festival koji se događa krajem svibnja u starom gradu Lukavcu.

Legende, mitovi i priče zagrebačke županije posjetiteljima se prikazuju kroz različite vrste umjetnosti i prikaza kroz multimedijalni i interaktivni spoj prostora, vremena i stila. Za trajanja festivala, dvorac Lukavec odjeven je u stare tkanine. U tri dana trajanja programa, dvorcem tako hodaju vještice-coprnice, vile i vilenjaci, vampiri, carevi, biskupi, moguti… Svaki prostor unutar dvorca i površine u okolici ispunjeni su umjetničkim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, skečevima i predstavama na temu mitova, legendi i priča, glazbenim točkama. Djeca se mogu uključiti u radionice i sudjelovati u izvođenju svojeg rada, predstave, događaja, koje zajednički pripremaju uz pomoć stručnog voditelja.

Namjera nam je da se učenici iz 1. do 5. razreda a iz prijavljenih škola sa područja županije prijave na natječaj i sudjeluju na festivalu LegendFest kroz vlastite izabrane tematske radove iz nastavnih predmeta:

  • Likovna umjetnost – likovni radovi na temu legendi mitova i priča iz svoje županije (maske, skulpture…)
  • Glazbena umjetnost – glazbeni radovi/uradci na temu legendi mitova i priča iz svoje županije (pjesmice, glazba…)
  • Hrvatski jezik i književnost – pisani radovi na temu legendi mitova i priča iz svoje županije (esej, priče, poezija…)

Projekt za ciljeve ima :

  • Probuditi dječju maštu i poticati njihovo stvaralaštvo
  • Povezati kreativnost učenika s idejom vrijednosti njegovanja nematerijalne baštine, tradicije i kulture
  • Učenicima osnovnih škola omogućiti da se aktivno uključuju u edukativne i umjetničke radionice festivala na festivalu
  • Objaviti najbolje učeničke radove

Želja nam je da projektom zajednički kreiramo prostor unutar kojega će djeca stvarati, učiti i zabavljati se. Ideja je proširiti projekt na ostale dijelove Hrvatske, a natječaju dodati i druge kategorije.

Dodaj svoj komentar