Teror Zmaja Pićanskog na 8. LegendFestu u Istri

Pronio se glas o strašnom zmaju koji već neko vrijeme hara Pićnom i okolicom. Nitko ga još nije vidio, ali se posvuda vide i čuju tragovi njegovog terora.

Tu i tamo netko prijavi da je vidio vatreni trag i spaljeni dio livade, šume…Čuvajte se, bježite kada vidite plamen… Vitezovi su krenuli spasiti Pićan…….Da li će u tome uspjeti ?
26 -28.7. dođite i pomozite ovom prekrasnom gradiću u obrani rame uz rame sa vitezovima, štrigama, štrigunima, krsnicima, morama, divovima i malićima …

26, 27. i 28. srpnja 2013. u mjestu Pićan u Istri, održan je osmi «Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre «.

Kao i prethodnih sedam godina organizirala ga je udruga Val kulture i Općina Pićan uz potporu Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i medijskih pokrovitelja – Glas Istre, Naši foji, Radio Istra, Radio Labin, Histrica, IN i Nezavisna Istarska Televizija – NIT. Zbog veličine i važnosti, te njegove atraktivnosti festival su pratili gotovo svi važniji mediji Hrvatske.

Festival nije bio natjecateljskog karaktera a ulaz na sve programe bio je besplatan.

Ove godine je prijavljeno 44 projekta iz Hrvatske: Pula, Pićan, Zadar, Slavonski Brod, Karlovac, Rijeka, Zagreb, Osijek i Čakovec, te gosti iz Slovenije, Društvo „Viteški red Viridi Hedera“ iz Ribnice.
Središnja tema festivala bila je „zmajevi“, te se većina programa bavila upravo njima -„Zmajev let u svijet“, „Priča o 4 zmaja“, „NadmudRi zmaja“…..

Od svih izvođača koji su nastupili na 8. Legendfest-u izdvajamo: Trilja IV iz Zagreba sa “Lakrdijom”, Ri Teatar iz Rijeke sa predstavom za djecu “Zmajev let u svijet”, udruga „Pusti priču“ iz Pule sa 2 različita programa, Tena Ružić iz Čakovca sa avanturističkom igrom „NadmudRi zmaja“, Ivana Miočić iz Rijeke sa radionicom izrade letećih zmajeva, plesna predstava „Ples zmajeva“ Centra za kulturu Pokret zvuka iz Zagreba, srednjevjekovni ansambl „Triola“ iz Zagreba, Vitezovi iz udruge za oživljenu povjest Ordo Sancti Viti iz Rijeke, izložbe su imali Nikola Faller i Zdenko Bašić, predavanja su održali alternativac Drago Plećko, zatim Elis Baćac i Sandra Barešin, a izvedeno je još mnogo drugih programa po ulicama i trgovima starog grada Pićna. Središnji događaj festivala svakako je bio ogromni zmaj izrađen od slame i pruća (veličine 10 x 5 metara), autora Nikole Fallera koji je bio postavljen u samom centru kod zvonika, a sa kojim su se na spektakularnom zatvaranju borili gotovo svi sudionici festivala, te time dočarali tjeranje svog zla i terora koji je zmaj širio za vrijeme svoje vladavine.

Festival se održao na 18 specifičnih lokacija u samoj staroj jezgri Pićna i kod groblja. U Pićnu nije bilo automobila, a ugođaju su pridonijele ogromne bale sijena koje su bile raspršene po uličicama staroga grada.

Sva tri dana festivala programi su se održavali od 18 do 01 sat iza ponoći, a većina programa za djecu se ponavljala i više puta na različitim lokacijama, kako bi svi posjetitelji mogli vidjeti što više programa. Desetak animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vampire, vještice-štrige, čarobnjake, krsnike, divove, patuljke, vile, vilenjake vodili su publiku kroz cjelokupni program. Oni su svojom pojavom doprinijeli ugođaju  nekog davnog vremena i mistične prošlosti. Bilo je tu predstavljeno i nešto nezaobilaznih zanata iz prošlosti, danas pomalo zaboravljenih, od kovanja željeza do pčelarenja, kako se to nekad radilo.

Legendfest je u proteklih sedam godina ostao vrlo zapažen i hvaljen kako od lokalnog stanovništva, tako i turista/posjetitelja koji su mogli uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu u prekrasnom gradu Pićnu, o čemu govori i podatak da je kroz Pićan u ovih sedam godina festivala prošlo više od 35.000 posjetitelja. Ove godine je broj posjetitelja ponovno premašio sva moguća očekivanja (oko 8.000).
Nije nevažno za spomenuti da se godinama na festivalu uz toliki broj ljudi, nije dogodio niti jedan incident, već su ljudi bili zadovoljni, nasmijani, neki možda i prestrašeni, ali u svakom slučaju na Legendfest se vraćaju.

O LegendFestu i teroru Zmaja Pićanskog, Zmajevim brazdama, mističnoj Istri, Keltima, zelenoj Irskoj i još mnogo toga možete pročitati u razgovoru sa Ivorom Zidarićem objavljenom u listu Zarez (dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja).

 

 

Dodaj svoj komentar