Novosti i prikupljanje programa za festival “Štrigarija uživo” – Općina Pićan, 28.7.2019.

Pozivamo sve umjetnike i ljubitelje mitologije i narodnih predaja da prijave svoj projekt za novi festival pod nazivom “Štrigarija uživo” koji će se održati u nastavku manifestacije LegendFest, dana 28.7. u mjestu Pićan u Istri. Svoj projekt i sadržaj na festivalu možete prijaviti na jednu od adresa: info@legendfest.hr ili valkulture@hi.t-com.hr, preuzimanjem dokumenta u nastavku i slanjem popunjene prijavnice na neku od navedenih adresa – PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE_ŠTRIGARIJA UŽIVO

Kao središnja tema i kulminacija festivala bit će borba dobra i zla sa protagonistima dobra – vilom i Krsnikom te negativnim bićima iz narodnih vjerovanja poput štriga (vještica), mora itd.

Manifestacija “Štrigarija uživo” nastala je na temelju Interreg EU projekta “Živa štrigarija” koji zajednički razvijaju dvije susjedne zemlje, Slovenija i Hrvatska. Slovensko Pohorje i hrvatska Istra svojom su heterogenošću i privlačnim krajolikom dom bezbrojnih mitoloških priča, predaja i narodnih bajki. Projekt je nastao iz želje i vizije da tu dragocjenu baštinu obiju regija svi zainteresirani iznova otkriju te aktivno očuvaju. Festival će uključivati predstave, kreativne radionice za male i velike, vođene ture te umjetnička gostovanja, inspirirajući se iznova otkrivenom mitološkom baštinom regije.

NOVITETI: Nedavno su u sferi projekta i festivala finalizirane i otisnute mape „Živa Štrigarija Pohorja i Istre“ te je izrađena i mobilna aplikacija “Živa Štrigarija”, koju svatko može preuzeti na svoj mobitel i istraživati priče, rute i bajkovite predaje. Također, dvadeset pohorskih i istarskih priča – turističke ture, izrađene su u visokokvalitetnoj slikovnici koja će se ubuduće upotrebljavati i kao turistički vodič.

Podsjećamo, u projektu sudjeluje šest partnerskih organizacija iz Slovenije i Hrvatske među kojima je i Udruga Val kulture. U plodnoj međusektorskoj suradnji spajaju svoje znanje i moć s ciljem stvaranja jedinstvenoga kultiviranog i cjelovitog turističkog iskustva.

Uskoro donosimo više, a do tada pratite društvene mreže, web stranicu Udruge te projekta – http://zivacoprnija.com/.

Šećite stazama Žive štrigarije otvorenih očiju i zavirite u svijet bajki, priča i narodnih vjerovanja…

Autorica ilustracija: Tina Dobrajc

Dodaj svoj komentar