LegendTours – etno selo “Dolovi”


U mističnim Gornjim Poljicima, podno stamene planine Mosor i okružen bujnim smaragdno zelenim vodama rijeke Cetine, skriven je malen, čaroban zaselak Dolovi u kojem je vrijeme stalo. Pozivamo vas da zajedno u Dolovima otputujemo kroz vrijeme, otkrivajući tajne žitelja drevne Poljičke knežije: njihove povijesti, tradicijske kulture, mitske tragove, nekadašnji način života i razumijevanja svijeta.

Uz aperitiv dobrodošlice (domaću rakiju), najprije upoznajte zadivljujuću povijest Poljičke knežije – samoupravne političko-teritorijalne jedinice koja je od srednjovjekovnih dana prakticirala svojevrsni oblik seljačke demokracije i uspjela održati svoju autonomiju čitavih osamsto godina, sve do početka 19. st. kada joj je Napoleon oduzeo neovisnost.

Najvažniji povijesni izvor za proučavanje Poljičke knežije bio je Poljički statut – jedan od najstarijih i najoriginalnijih hrvatskih pravnih statuta, čije prve verzije, po nekim povjesničarima, vjerojatno datiraju još u 11. st. Poljički statut, čija najstarija redakcija datira pred kraj 15. st., propisivao je zakone i običaje te određivao društveno-ekonomske odnose Poljičke knežije. Po svojoj složenosti, formi i sadržaju različit je od drugih hrvatskih srednjovjekovnih statuta. Pisan je poljičicom, jedinstvenom verzijom hrvatske (bosanske) ćirilice koja se razvila u Poljicima. Zbog svojih upravno-pravnih, socio-ekonomskih, političkih i lingvističkih posebnosti, Poljički statut izuzetno je zanimljivo i važno hrvatsko kulturno dobro.

Nakon povijesnog predavanja, saznajte kako su živjeli stari Poljičani razgledavajući Tradicijski muzej Gornjih Poljica, s oko dvjestotinjak izvornih artefakata svakodnevice izloženih na kominima i u pojatama starima tristo godina.

Zatim uživajte u domaćem dalmatinskom vinu i u Poljičkom soparniku, autohtonom poljičkom specijalitetu koje je upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara RH, a od 2016. ima i oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla od strane Europske komisije.

A u jedinstvenom ambijentu starih kamenih kuća, pojata, suhozida, komina i guvana, neka vas ponesu i zanesu drevni zvuci gornjopoljičkoga pastirsko-ženskog i pastirsko-muškog pjevanja ojkavice, rere i kirijanja te poljičkih i drugih hrvatskih tradicijskih glazbala: dalmatinskih dipala, baranjskih gajda, istarskog meha, dvojnica, gusala i lijerice. Moći ćete upoznati i naš tradicijski kružni ples poljičko kolo, u izvedbi plesača odjevenih u prekrasne gornjopoljičke muške i ženske narodne nošnje.

Uz uprizorenje gornjopoljičke ivanjskog krijesa Cvitnjaka, cvitnjačkih običaja i vjerovanja u krugu kamenoga guvna, sjedeći kraj obredne vatre uživat ćete u predajama o mitsko-nadnaravnom svijetu i u legendama iz bogate gornjopoljičke usmene predaje.

S veseljem vas od 1.6.2024. očekuju vaši domaćini, Lucija Ćurlin Mikas i Goran Mikas

Detalji i rezervacija: LegendTours Poljica

Dodaj svoj komentar