Divovi na 9. LegendFestu u Pićnu

Ho, ho, ho….. evo nas, konačno, ove godine 2014., spremni za festival legendi, mitova i priča Istre. Mi smo veliki i postojani te smo strpljivo čekali na naš red ….  i konačno dočekali da vam se predstavimo, dragi posjetitelji.

Naš prijatelj Veli Jože nam je javio ovu lijepu vijest, pa smo se okupili kako bi pomogli Istri i našim velikim prijateljima koji tamo žive. Čujemo da su i Malici – patuljci pozvani … hmmm … no, dobro, nemamo ništa protiv.

Veselimo se festivalu koji će se događati od 1. do 3.8. u starom, mističnom i bajkovitom gradiću Pićnu. Čuli smo mnoge lijepe uspomene i priče od vilenjaka, krsnika, vila, čarobnjaka i ostalih bića naših svjetova.

A saznali smo i da se Pićan obnovio i da su dobri domaćini izgradili naš gradić, popravili ceste, popločili stari grad …. ho, ho, ho … to nas strašno veseli i jedva čekamo, vidjeti naš dragi Pićan i zajedno sa Velim Jožetom diviti se Učki koja se prostire okolo.

Molimo dječicu da se ne uplaše ukoliko na festivalu ugledaju ponekog velikog diva, a i patuljcima ćemo reći da ne kradu stvari i da se ne rugaju preslatkoj dječici.

Ponesite sa sobom puno dobre volje i osmijeha na licima jer to su vam ulaznice na festival. Mi smo još uvijek skloniji dobroj volji nego onim, kako vi to zovete, novčičima.

Pozivamo vas da nam se pridružite na festivalu bez tih novčića i zajedno se provedemo  tri dana u srcu Istre ….

 01., 02. i 03. kolovoza 2014., u mjestu Pićan u Istri, održao se deveti „Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre“.

Kao i prethodnih osam godina organizirala ga je udruga Val kulture i Općina Pićan uz potporu Istarske županije i medijskih pokrovitelja. Festival nije bio natjecateljskog karaktera a ulaz na sve programe bio je besplatan. Zbog veličine i važnosti, te njegove atraktivnosti festival su pratili gotovo svi važniji mediji iz Hrvatske.

Medijski pokrovitelji ovogodišnjeg Legendfest-a bili su kao i svake godine : Glas Istre, Naši foji, Radio Istra, Radio Labin, Histrica, IN i Nezavisna Istarska Televizija – NIT.

Ove godine prijavljeno je 39 projekta iz Hrvatske (Pula, Pićan, Karlovac, Rijeka, Zagreb Čakovec). Umjetnički voditelj festivala – Bojan Lakoš – odabrao je 18 programa, od toga 6 predstava, 2 izložbe, 2 performance-a, 3 koncerta, 1 predavanje, a ostalo su bile razne radionice te pričaonice.

Središnja tema festivala bila je „Divovi i patuljci“, te se većina programa bavila upravo njima – „Straška i divovski Pićno“, „Male divovske priče na štulama“, „Divovska priča“….

Divovi su ogromna, snažna bića. Neki kažu da divovi mogu biti kameni, ledeni i vatreni, a postoje i divovi Kiklopi koji imaju na čelu jedno veliko oko i vrsni su kovači. Vatrenim divovima tijelo gori, a ledeni su prekriveni sigama i mrazom. Za divove kažu da su zli i da ruše sve pred sobom, ali neki sigurno nisu zli. Stara legenda kaže kako su nekad davno, prije nego su Istru naselili ljudi, u dolini Mirne živjeli divovi. Glavni div bio je div Dragonja. Zvali su ga i div orač jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru. Ista legenda kaže da je voda kroz brazdu počela teći vrlo polagano i da je zato div Dragonja prozvao rijeku Mirnom (a i žena diva Dragonje zvala se Mirna). Divovi su izgradili niz gradova u Istri: Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč, Grožnjan… Bili su toliko veliki da su, radeći svaki na svom brdu, jedan drugom dodavali alat. Po legendi, nakon što su napravili sve gradove, ostalo je još malo kamenja i tako je nastao Hum – najmanjigradnasvijetu.“

Vladimir Nazor, naš poznati pisac je napisao knjigu “Veli Jože”, o divu koji je mogao rukama tresti zvonik crkve u Motovunu.

U pričama o patuljcima u Istri, najčešće se spominje patuljak Malik (macvalić ili macmolić). Obijesan ali dobrodušan patuljak najviše je volio novac, skriveno blago,a u raznim istarskim pričama se znao sretati i sa Dragonjom.

 

Dodaj svoj komentar