Coprnice na 2. LegendFestu u Lukavcu

Coprnice, čarobnjaci, moguti i mitska bića glavna su tema drugog izdanja LegendFesta, obiteljskog festivala narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije koji se u organizaciji Udruge Val kulture i Muzeja Turopolja i uz podršku Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice i Turističke zajednice Zagrebačke županije održao 30. i 31. svibnja u Starom gradu Lukavcu pokraj Velike Gorice.
Jedinstveni festival nadahnut narodnim predajama ove godine ponovno posjetiteljima svih uzrasta nudi raznolika besplatna događanja, od izložbi, kazališnih predstava i glazbenog programa do radionica, čitanja priča i predavanja.
Posjetitelji su se tako između ostalog mogli konzultirati sa coprnicom u Vještičjem brlogu, upoznati Lukavečku gataru, položiti ispit za coprnicu, u Metlaonici napraviti vlastitu vještičju metlu, ali i priključiti se poznatom umjetniku Nikoli Falleru u izradi slamnate Skulpture velike Coprnice. Na nekoliko lokacija mogle su se pogledati i prigodne izložbe, poput Mjesečevih sjena Zdenka Bašića, Vještica iz Mjesečevih sjena Ive Lulić, izložbe lutaka Tihane Ostreš ili pak izložbe najmlađih sudionika, učenika velikogoričke osmoljetke Eugen Kvaternik pod nazivom Čarobne cipelice.
Iz glazbenog programa valja izdvojiti koncert pod nazivom Mjesto za mene Anite Valo, Meri Jaman, Jelene Radan i Ivana Kristijana Majića, Janine Coprije Vokalno – instrumentalnog sastava Jane te Glazbu 15. i 16. stoljeća Ansambla Triola. Tu su i kazališne predstave Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Preko grama, preko trna, predavanja i pričanje priča o coprnicama, mitskim čarobnicama i legendama Ive Sille, Tihane Ostreš, Andreje Krenek i drugih, razne kreativne radionice poput izrade coprnica i moguta, likovne radionice Hypoart, radionice izrade maski i niz drugih sadržaja. Festival ove godine završava vatrenim spektaklom Laku noć coprnice Udruge Slama i Ri teatra.
Novost ovogodišnjeg festivala je projekt Legendart – izložba radova učenika osnovnih škola Zagrebačke županije koje su napravili tijekom nekoliko prethodnih mjeseci inspirirani festivalom. Cilj projekta bio je probuditi dječju maštu i potaknuti ih na kreativno stvaralaštvo uz istovremeno učenje o vrijednosti njegovanja nematerijalne baštine, tradicije i kulture. Najbolji radovi ove će godine na LegendFestu biti i nagrađeni prigodnim darovima.
Pored LegendArta, još jedna ovogodišnja novina je i putujuća izložba nosećih ilustracija promotivnih materijala prethodnih festivala – LegendExpo. Ona je i ovogodišnji uvod u LegendFest. Izložba će tako 22. svibnja biti postavljena u Gradskoj knjižnici u Samoboru, nakon kojeg seli u Svetog Ivana Zelinu. Riječ je o ilustracijama koje su za festival napravili poznati domaći ilustratori i likovnjaci, počevši od Ivana Gregova, autora ovogodišnje noseće ilustracije, do Hane Tintor, Zdenka Bašića, Filipa Burburana, Tomislava Tomića, Igora Kordeja, Esada Ribića, Nenada Pantića i Milivoja Ćerana čije su ilustracije magičnih bića krasile materijale prethodnih devet festivala. Najavna izložba festivala bit će postavljena i u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Zagrebu u utorak, 26. svibnja.
Nakon Lukavca, coprnice, moguti, i sva ostala bića iz mitova i legendi iz Zagrebačke županije sele u mjesto gdje je sve i krenulo, istarski Pićan, u kojem će se krajem srpnja i početkom kolovoza održati jubilarni deseti LegendFest – festival narodnih priča, legendi i mitova Istre.

Ove će godine na Legendfestu u Lukavcu 30. i 31. svibnja sudjelovati više od stotinu umjetnika i kreativaca iz cijele Hrvatske i inozemstva. Svi su oni pripremili prigodne sadržaje, pa će u dva dana biti održano više od 50 različitih radionica, izložbi, kazališnih predstava, glazbenih točaka i predavanja.

Dodaj svoj komentar