LegendIN suradnje na festivalima LegendFest

Ove godine pokrenuli smo projekt LegendIN s ciljem uključivanja osoba s tjelesnim ili drugim oštećenjima u kreativne aktivnosti putem kojih mogu izraziti ne samo svoje umjetničke talente već i vlastiti doživljaj hrvatske nematerijalne baštine.

Predstavljamo vam naše prve suradnje sa zanimljivim kreativcima na ovogodišnjim festivalima LegendFest na Roškome slapu i u Pićnu te na projektu LegendArt.

 

Iznimno smo počašćeni što je ovogodišnji LegendFest na Roškome slapu u Nacionalnom parku „Krka“ svojim prisustvom i radom ukrasila šibenska dizajnerica Karmen Herceg.

Haljine koje je Karmen sašila za LegendFest otkrile su nam dio vilinskih tajni po kojima je Karmen i naslovila reviju. Evo kako ona opisuje svoje viđenje sklada elemenata i boja prirode i tih mitskih bića koja se stapaju s okolinom i pojavljuju samo kada ona žele.

„Vile su pojam nečeg laganog i lijepoga te sam svoje kreacije nastojala uklopiti u te okvire. Vilinske tajne mogu se sakriti u zelenilu i uz slapove. Kolekcija se sastoji od 3 haljine za vodene vile, 3 za šumske i 3 za bića slapova i šume. Lepršave vilinske haljine, razigrane i intezivne, svaka nosi svoju poveznicu s vodom ili zelenilom oko sebe. “

Ovom prilikom zahvaljujemo gospođi Ljiljani Stamenković koja je pripremila koreografiju za izlazak šibenskih  manekenki u ulozi vila te Nenadu Tisaju koji se u vilovnjačkom ruhu prošetao kao jedini vilovnjak među 10 vila. Nenad je tako potvrdio legendarne priče u kojima vile lijepa mladića primaju u kolo te on postaje vilovnjakom.

Tko još nije upoznao Karmen Herceg ne zna što propušta! Svojom krhkom pojavom iznenađuje jer ona je prava mala energetska bomba koja svojim stavovima, radnom etikom, odlučnošću i  životnim elanom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na svoju listu uspjeha Karmen je dodala još jedan veliki, međunarodni. Naime, u Slavonskom Brodu je dobila medalju za modu na 4. World Art Games 2017. Među  87 zemalja članica tog projekta koji briše granice i razlike medu ljudima, a spaja ih umjetnošću, Karmen se predstavila kolekcijom Living fairytales s 15 haljina junakinja bajki u izdanju kakvo bi imale da su stvorene danas. Više o tom velikom uspjehu pročitajte ovdje.

Više o Karmen Herceg pročitajte ovdje.

 

 

I moja kaplja slap pomaže tkati“ naziv je kreativne radionice koju su za posjetitelje LegendFesta održali članovi Udruge za promicanje inkluzije u savršeno prikladnom okruženju – na Roškom slapu. Naziv radionice potvrđuje da je doprinos zajednici svakoga od nas jedinstven i nezamjenjiv pa tako i doprinos osoba s intelektualnim teškoćama.

Marko, Antonija, Helena, Marijana i Đurđica pokazali su nam kako izraditi nakit, ukrasnu vrećicu lavande koju su sami brali, namotati bocu špagom i obojajati ju…

Ovo simpatično društvo pokazalo nam je i vještinu vezenja koja danas  živi još u rukama naših baka i starim pričama. Ovu vještinu čuvaju od zaborava pa su je odlučili na LegendFestu oživjeti pokazujući posjetiteljima kako svatko može iglom i koncem na platnu pridonijeti oblikovanju motiva LegendFest Vile i tako stvarati zajedničku sliku.

Kako osobe s intelektualnim teškoćama organizirano izrađuju umjetničke, tradicionalne i dizajnerske proizvode možete pogledati na web stranicama projekta socijalnog poduzetništva Udruge za promicanje inkluzije i Centra za inkluzivne radne aktivnosti – Dućan sa srcem.

Elina Petričec, voditeljica šibenske inkluzije, o sudjelovanju na LegendFestu kaže: „Želimo uključiti osobe s intelektualnim teškoćama na način da one svoje dugogodišnje znanje i vještine kreativnog rada prenose drugima. Tako drugima prenosimo  vrlo važnu poruku o osobama s intelektualnim teškoćama ne samo kao sudionicima, već i provoditeljima aktivnosti u društvu.“

I naša ekipa rado se priključuje toj misiji. Nadamo se da smo pridonijeli stvaranju zajedničkog slapa u kojem je svaka kaplja jedinstvena i nezamjenjiva.

 

Neki od vas sigurno pamte mračne dane djetinjstva koje ste proveli u bolnici zbog najobičnije operacije krajnika ili možda neke teže bolesti. Vjerojatno se sjećate koliko vam je tada značila priča koju vam je pročitala medicinska sestra (ako ste imali sreće), neki od članova vaše obitelji ili koju ste sami pročitali ako ste bili dovoljno veliki…

Goran Čučković, i sam teško pokretan momak, odlučio je bolesnoj djeci uljepšati dugačke dane i samotne noći koje provode tjednima pa čak i mjesecima na bolničkim odjelima. Svoju kreativnu energiju pretočio je u pisanje priča za djecu te pokrenuo projekt “Zmaj Anđelko pomaže djeci” nazvan po Zmaju Anđelku, glavnom liku jedne od svojih slikovnica.

Iznimno nam je drago što smo našu suradnju sa Goranom započeli na LegendArtu, kreativnom natječaju za učenike u kojem oni izražavaju svoje umjetničke talente na temu likova iz hrvatskih legendi, mitova i priča. Goran je bio glavni član žirija za literarne radove LegendArta, a najbolje je nagradio svojim slikovnicama sa pričama osmišljenim za pomoć djeci u bolnicama te šalicama sa motivima likova iz slikovnica.

Ovo je tek početak naše suradnje jer, osim talenta za pisanje priča za djecu, Goran u sebi krije i mnoge hvale vrijedne ideje koje zajednički namjeravamo realizirati. Većina njih odnosi se na uključivanje osoba s invaliditetom u projekt LegendIN, njihovo osnaživanje na umjetničkom polju te poticanje zdravih osoba da razumiju i prihvaćaju osobe s invaliditetom.

S karakteristikom borca koju Goran u sebi nosi, ne možemo zamisliti bolju osobu za realizaciju tih ideja. Očekujte nas opet zajedno.

Više o Goranu pogledajte ovdje.

 

 

“Ponekad sanjamo nešto toliko lijepo da se ne želimo probuditi, ponekad nam snovi nešto govore, a ponekad je noć lišena snova a Ona preuzima naš duh I tijelo. Mòra. Tko je, odakle je, zašto je došla? Odgovore na ova pitanja potražiti će i stanovnici sela kojima je Mòra odlučila poremetiti snove. Hoće li i kako otjerati Mòru, ili je njihov miran san izgubljen zauvijek?”

Senka Baruška, Marina Stanger, Zoran Josić, Marta Rak i Zvonimir Kvesić sudionici su ovog dramsko plesnog projekta pod nazivom “Jasnoća privida”. Ovu site specific predstavu osmislili su i izveli na LegendFestu u Pićnu 2017.

Dramatičnom raspletu ove priče svoje sasvim posebno obilježje dala je i jedna sasvim posebna osoba – Tamara Bračun kojoj je ples smisao života unatoč tome što je rođena sa cerebralnom paralizom. Članica je profesionalne plesne grupe “Magija” čiji su članovi osobe sa invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Suradnja između Tamare i PAL-a nastala je kroz radionice koje su se održavale za Dane plesa u Opatiji, a nastavila se u predstavi „ Jasnoća Privida“. Zahvaljujući toj suradnji Tamara je upoznala umjetnike iz svijeta glume i proširila svoj plesni riječnik te se nada i nekoj novoj suradnji s PAL-om.

O sudjelovanju u predstavi i svojoj ulozi mòre Tamara kaže:

“Dramsko plesna predstava bila je sasvim novo iskustvo za mene jer se odvijala na ulicama i pod uličnom rasvjetom. Samim time je imala drugačiji plesni pod. Uzbrdice i nizbrdice za mene i moja kolica predstavljaju još jedan izazov koji sam morala ukomponirati u plesne pokrete, npr. zakočiti i otkočiti kolica na način da djeluje plesno. Volim izazove jer me dovode do krajnjih granica mojih plesnih mogućnosti.

Moj život je ples. Volim pokret. Volim istraživanje. Volim svoje tijelo iz kojeg izlaze svi ti jedinstveni pokreti, baš kao što je bilo u predstavi Jasnoća privida. Učimo jedni od drugih i to je ono što umjetnost čini posebnom.

Osobe sa invaliditetom slabo su zastupljene u umjetničkom svijetu. Smatram da onaj tko zaista želi biti dio tog čarobnog svijeta može si pronaći put ka ostvarenju cilja. Svatko je kovač svoje sreće pa tako i mi, osobe sa invaliditetom.

Sudjelovanje na LegendFestu bilo je vrlo zanimljivo. Uloga mòre bila mi je zanimljiva zbog negativnih, meni pomalo stranih emocija koje sam, bez obzira na tu činjenicu, vrlo uspješno uspjela prikazati i stopiti se sa zadanom ulogom. Plesati možemo i na ulicama i to je divno. Uzbrdice i nizbrdice više mi nisu prepreka. Sad mi je samo nebo granica.”

Više o plesnoj grupi Magija pogledajte ovdje.

Kako se Tamara prepušta plesu i pozornici pogledajte ovdje.

O tome kako je Tamara postala dio riječkog baletnog ansambla pročitajte ovdje.

 

 

Dodaj svoj komentar