Vampiri na 11. LegendFestu u Pićnu

11. po redu LegendFest Istarske županije, koji se već tradicionalno održava u malom gradiću Pićnu, završio je u nedjelju 31.srpnja 2016.

Ovog vikenda pićanskim uličicama vodila se vječna borba između Svjetla i Tame. Mračne su sjene, nakon gotovo tri i pol stoljeća, oživjele sjećanja na Juru Granda, prvog europskog i najpoznatijeg istarskog vampira. Nakon uspješnog lova na vampire i plamenih jezika koji su progutali vukodlaka od slame, djelo Nikole Fallera, sile Tame konačno su pobijeđene.

Koncert etno grupe Kries, čija glazba oživljava zaboravljene duhove staroslavenske tradicije i mitologije, poput mosta nas je vratila iz onog davnog svijeta u sadašnji. Mali je istarski gradić ponovno utonuo u san. Sve je naizgled opet isto, sigurno i mirno. Ali…je li baš tako?

I ovaj su LegendFest, kao i svake godine, organizirali Udruga Val kulture iz Zagreba i Općina Pićan. Ove godine smo posjetiteljima pružili priliku da se upoznaju sa temom vampira, te saznaju zanimljive i jezive priče o ovim krvožednim bićima o kojima mitovi postoje još u drevnim civilizacijama, kao što su egipatska, indijska, kineska ili mezopotamska, a na području Europe rašireni su među slavenskim narodima i njihovim bliskim susjedima na Balkanu.

Tako su posjetitelji mogli pogledati izložbu koja prikazuje stare, originalne predmete iz naroda Srbije i Hrvatske kojima su se ljudi služili kako bi se zaštitili od napada vampira, poslušati razna predavanja o vampirizmu, a i pogledati izvanrednu predstavu Istarskog narodnog kazališta “Vampirska kronika Jure Grando”. Probodeno srce tog živog mrtvaca u predstavi autora i redatelja Damira Zlatara Freya odvelo nas je na put u mistično srce Istre, autentične i bogate tradicije, ali nam i pokazalo put do biti svakog čovjeka.

Gradom su odzvanjali udarci mačeva hrabrih vitezova iz povijesne udruge Kaštel Svetvinčenat koji su se borili za ruku mlade princeze. Čulo se i zveckanje viteških oklopa u lovu na vampire. Posjetitelji su se mogli zabaviti u njihovom srednjovjekovnom kampu uz razne srednjovjekovne igre. Vriskovi straha mogli su se čuti iz mračnih ulica grada Pićna, lijevo od crkvenog tornja, kojima su se usudili prošetati oni hrabriji posjetitelji i naći se licem u lice sa vampirima. Na drugoj strani grada, desno od tornja, u kojoj se nalazi Crkva, prolazeći pored ogledala, češnjaka i raspela posjetitelji su bili zaštićeni od “napada” vampira. Oni kojima je sve ovo bilo previše mogli su uživati u prekrasnom glasu Jelene Radan koja nas je nježnim zvucima koncerta Voyage na četiri jezika odvela na Putovanje do sebe i natrag.

Vjerujemo kako nitko iz Pićna ove nedjelje nije otišao ravnodušan, već obogaćen predajom o najpoznatijem istarskom vampiru – Juri Grandu iz sela Kringa, koja živi u srcu mistične Istre i čuva mračne tajne jedne ljudske sudbine.

Zahvaljujemo svim umjetnicima, predavačima i izvođačima koji su svojim programima još jednom oživjeli mitove, legende i priče Istarske županije na 11. LegendFestu te svim posjetiteljima koji su se uputili u bajkoviti Pićan u potragu za baštinom, zabavom i avanturom.

Djeliće atmosfere sa festivala u Pićnu možete pogledati u našoj foto-galeriji, a opise održanih programa ovdje.

 

Dodaj svoj komentar