Mòre i snovi na 12. LegendFestu u Pićnu

Kako mòra izgleda?  Zna li mòra da je mòra? Je li itko ikad sreo  mòru po danu? Je li je itko uopće budan sreo?

Koga mòra napada? Lijepe mladiće? Malo manje lijepe mladiće?  Nemirnu djecu? Umorne žene?  Kako napada?  I tko ju je vidio?

Kako mòra  putuje, kuda se sve može provući, kad se pojavljuje? Zašto kraj kreveta valja imati bocu s vodom? Kako se od nje zaštititi?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja o mòrama, bićima iz narodnih predaja, dala nam je filologinja i kroatistica Evelina Rudan na jednom od brojnih predavanja održanih na  LegendFestu u Pićnu.

Posljednjeg  vikenda mjeseca srpnja 2017. mali je istarski gradić Pićan po 12. put ugostio brojne umjetnike, izvođače i predavače… Ove godine oni su nam putem raznih oblika izvedbenih umjetnosti približili lik mòre iz istarskih narodnih priča.

Nakon prošlogodišnjih vampira i Jure Granda, strah koji se budi i pojačava s prvim noćnim sjenama, opet  je bio dominantna tema LegendFesta.

Iako su nesumnjivo osjetili strah kad su ga onako krvavog sreli na ulicama malog gradića, posjetitelji su zasigurno i odahnuli kraj krsnika čija je misija borba protiv mračnih sila.

Ivo Vičić pobrinuo se da, pomoću snimki vibracija u prostoru pretvorenih u zvuk, čujemo kako se duhovi glasaju! Zastrašujuće glasanje mističnih bića iz raznih kutaka podsjetilo nas je da nije baš sve onako kako se čini i da nismo sami.

O „medižijama“ to jest načinima kako se zaštititi te poništiti negativno djelovanje mòra, osim od putujućeg krsnika, moglo se saznati i iz filma Viviane Brkarić i Valtera Stojšića.

Kako se stanovnici malog Pićna nose s napadom mòre, koje molitve koriste kako bi ju pobijedili te kako privid može biti jasan uz miris tamjana, pokazali su nam svojim plesno – dramskim performansom članovi Plesnog Art Laboratorija iz Opatije.

Kroz fizičke i metafizičke metamorfoze na sceni, Vanesa Petrac nas je svojim peformansom “ Mòra Morana” pozvala na razumijevanje, odbacivanje predrasuda i sebičnosti, te ljubav u svim oblicima.

U dječjim predstavama i pričaonicama uvjerili smo se kako, naravno, ljubav i u noćnim morama pobjeđuje, pa su najmlađi s festivala na počinak ipak otišli umireni.

Etnolozi i psiholozi održali su predavanja o raznim aspektima snova, a na radionici Irene Jurjević posjetitelji su mogli naučiti kako istraživati vlastite snove, kako ih zabilježiti i saznati što nam poručuju.

Glazbeni program obilježili su etno zvuci Nine Kraljić, Dunje Knebl  i benda Kololira, te “balkankan” zvuci benda Drvored. Dvodnevni festival  kao i svake godine završio je vatrenim spektaklom kojeg je izvela Udruga Aureus Unicornis te paljenjem slamnate skulpture mòre, za koju je umjetnik Nikola Faller ove godine izradio i postelju od slame.

Zahvaljujemo svim umjetnicima i izvođačima koji su svojim programima stare i nove posjetitelje upoznali sa likom mòre iz istarskih narodnih predaja. Veliko hvala suorganizatorima Općini Pićan, sponzorima  i svima koji su pomogli u realizaciji još jednog LegendFesta te pridonijeli misiji festivala – čuvanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Vidimo se slijedeće godine!

Fotografije sa 12. LegendFesta u Pićnu pogledajte ovdje.

Sve o održanim programima možete pročitati ovdje.

Video prilog sa 12. LegendFesta u Pićnu pogledajte ovdje.

A ukoliko ste spremni na malo jeze, glasanje mističnih bića poslušajte ovdje.

 

Dodaj svoj komentar