Završio je 11. LegendFest u Pićnu

grando web naslovna clanak 22011. po redu LegendFest Istarske županije koji se već tradicionalno održava u malom gradiću Pićnu, završio je u nedjelju 31.srpnja. 

Ovog vikenda se pićanskim uličicama vodila vječna borba između Svjetla i Tame. Mračne su sjene, nakon gotovo tri i pol stoljeća, oživjele sjećanja na Juru Granda, prvog europskog i najpoznatijeg istarskog vampira.

Nakon uspješnog lova na vampire i plamenih jezika koji su progutali vukodlaka od slame, djelo Nikole Fallera, sile Tame konačno su pobijeđene.

Koncert etno grupe Kries, čija glazba oživljava zaboravljene duhove staroslavenske tradicije i mitologije, poput mosta nas je vratila iz onog davnog svijeta u sadašnji.

Mali je istarski gradić ponovno utonuo u san. Sve je naizgled opet isto, sigurno i mirno. Ali...je li baš tako?

Završio je 1. LegendFest na Roškome slapu

Gregov vila web

Prvi LegendFest u Šibensko-kninskoj županiji završio je u nedjelju 10.srpnja. Pozdravile su ga vile s Krke plešući u vilinskom kolu oko velikog slamnatog jelena Nikole Fallera, a u nježnom tonu ispratile su ga „Vilinske balade Jelene Radan, Meri Jaman i Anite Valo.

Legende i priče dalmatinskog zaleđa o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu, okrutnom zmaju i mnoge druge, nastale upravo na obalama čarobne rijeke Krke, oživjele su ovog vikenda  na prvom LegendFestu Šibensko-kninske županije.

 

Na bajkovitim lokacijama Roškog slapa, Oziđane pećine i starih vodenica prizvali smo u sjećanje neka, ne tako davna, vremena u kojima su se vile rado družile s ljudima. O tome danas glas pronose još samo lokalni kazivači koji su nam rado ispričali svoja sjećanja na susrete s vilama.

 

 

 

 

 

Završio je 3. LegendFest u Lukavcu

Lukavec16 zmaj RGB malaJoš jedan, dragi nam i sve omiljeniji LegendFest u Lukavcu, završio je u nedjelju 29. svibnja. Uz goruću  slamnatu skulpturu Zmaja, uz zvuke tradicionalnih gajdi i nastup etnogrupe Kries pozdravili smo legende, mitove i priče Zagrebačke županije koje su u dva dana oživjele punim sjajem.

Magična šuma oko starog dvorca, puna hrastova, žaba, leptira, ali i magičnih bića, vilinskih tragova i coprničkih sjena još je jednom ugostila brojne umjetnike, glazbenike, dječje radionice, stare priče. Među drvećem ljuljali su se radovi osnovnoškolaca koji su ove godine iznimno prionuli poslu i naslikali nam mnogo prekrasnih, raznobojnih Zmajeva. 

Udruga Val kulture član klastera puteva kulture - međunarodne mreže za razvoj kulturnih ruta u regiji

klaste0r2„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti dio platforme Klastera puteva kulture te povezati se sa sličnim tvrtkama, organizacijama i institucijama u regiji“ kaže Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture koji je nedavno postao član Upravnog odbora ove kulturne mreže.


Klaster puteva kulture umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva, fakulteta i gospodarstvenika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Trenutno aktivno radi na razvoju dvije kulturne rute: Putevima Tesle kroz Europu i Putevima zmajeva.


Najavljujemo prve korake suradnje na temi zmajeva na festivalu narodnih priča, legendi i mitova LegendFest koji će se uskoro održati u Lukavcu. Također, najavljujemo suradnju sa časopisom National Geographic na reportaži Putevima zmajeva koju je sa uredništvom časopisa dogovorio Ivor Zidarić.

Drago Plečko o LegendFestu

pleckoPročitajte što piše naš najpriznatiji "alternativac" o Istri, Pićnu i festivalu LegendFest. Nama je izuzetno drago da je čovjek takvog znanja i iskustva već drugu godinu za redom bio naš gost.

Suradnja sa priznatim etnolozima

price smallSvake godine u sklopu Festivala objavljujemo i jednu publikaciju pod nazivom "Legende i priče Istre", na hrvatskom i engleskom jeziku, koje potpisuju hrvatski etnolozi.

Suradnja sa ilustratorima

legendfest 12 Vizualni identitet Festivala svake je godine popraćen novom ilustracijom koja se oslanja na tematiku festivala. Saznajte tko su naši suradnici, renomirani ilustratori!